Китай има проблем с осигуряването на работни места за жителите на страната, включително и за тези, които са с университетско образование, обяви министърът на труда и социалната сигурност, цитиран от АП.

От друга страна обаче министърът добави, че в някои сектори на икономиката липсва персонал.

Министърът на труда и социалната сигурност допълни, че през 2007 г. броят на търсещите работа в Китай ще нарасне до 24 милиона души. Според изнесените данни обаче правителството ще може да намери работа само на половината от тях.

„Анализатори ни изясниха каква ще бъде ситуацията с работните места в бъдеще. Предварителните прогнози сочат, че ситуацията с намирането на работа ще се влошава" подчерта социалният министър на годишната пресконференция, давана от китайския парламент.

Броят на тези, които търсят работа ще се увеличи и заради новите 5 млн. китайци, които тази година ще излязат с дипломи от университетите в страната, както и заради работниците от малките градове и села, които непрекъснато обикалят из по-големите градове в търсене на по-добре платена работа.

Според министъра студентите трябва да променят нагласите си за бъдещото си работно място и да са готови да търсят работа не в големите градове, а в покрайнините на държавата.

Проблемът с липсата на квалифицирана работна ръка в определени отрасли министърът определи като временен и характерен само за някои територии на страната.

Той коментира, че подобна „липса" ще принуди работодателите да увеличат заплатите и да подобрят условията на труд.

Според министъра ангажимент на правителството ще е да работи за повишаване квалификацията на наетите работници, като по този начин ще се увеличат и икономиите в предприятията.

Според изнесените данни на китайското социално министерство безработицата в страната през 2006 г. е била 4.1%.

Тези стойности не са подлежали на промяна от миналия септември и са по-ниски от тези през 2005 година, когато нивото на безработица бе 4.2%.