Резултатите от първия тур на президентските избори във Франция показват, че страната остава в Европейския съюз повече от всякога, заяви журналистът и писател Божидар Чеков пред БНР.

Чеков тълкува мисъл на Де Гол, който е казал, че "френската десница е най-тъпата в света". Според него събитията от вчера доказват тази мисъл, защото френското общество ясно е изразило желанието си за промяна, а пътят на френската десница към властта е бил начертан.

"Ако не беше "Пенелопе Гейт", Макрон никога нямаше да вземе този резултат, който има", категорично заяви Чеков. Той добави и че важна роля е изиграла медийната подкрепа за Макрон, докато "долните" досиета и подробности за личния живот на Фийон са разрушили неговия рейтинг.

Франция навлиза в непознати политически води с прагматика Макрон

Франция навлиза в непознати политически води с прагматика Макрон

Еманюел Макрон някак си разчете духа на времето

Чеков определи кампанията на Макрон като странна. Въпреки това темата за чистотата, новото лице, морала и нуждата да се махнат старите политици се оказала по-успешна.

Според Георги Готев, жутналист от изданието Euractive, Макрон ще спечели с над 60% на втория тур, независимо какво се случи следващите две седмици.

Макрон: Искам да бъда президент на патриотите срещу националистите

Макрон: Искам да бъда президент на патриотите срещу националистите

Надеждата за Франция и Европа...

"Нормално беше след слабия мандат на Оланд да спечели Фийон, но изгря звездата на Макрон", посочи той. Според Готев на тези избори има двама победители - вторият е Меланшон, защото е доказал, че е силният човек вляво.

Готев добави още, че е трудно да се определи дали Макрон е ляв или десен. Въпреки това към него ще има силна парламентарна подкрепа, защото във френската политическа култура президентът се ползва със силен авторитет.

"Традиционната левица и традиционната десница ще му бъдат лоялни и аз не се опасявам, че той ще бъде президент с глинени крака", допълни журналиста. Според него ако все пак Макрон се провали, следващите избори през 2022 г. ще бъдат между бъдат Марин льо Пен и Жан-Люк Меланшон, а французите ще се наложи да избират между крайно дясно и крайно ляво.