Армейски офицер в Агенцията за разузнаване на отбраната (DIA) подаде оставка в знак на протест срещу подкрепата на администрацията на Байдън за Израел във войната му в Газа, пише The Hill. 

В писмото си за оставка - официално подадено на 1 ноември, разпространено вътрешно на 16 април и публично публикувано в понеделник в LinkedIn - майор Харисън Ман твърди, че безспорната подкрепа на правителството на САЩ за неговия съюзник е "позволила и упълномощила" убийството на палестински цивилни.

"Политиката, която никога не е била далеч от ума ми през последните шест месеца, е почти безусловната подкрепа за правителството на Израел, която направи възможно убийството и излагането на глад на десетки хиляди невинни палестинци", пише Ман в писмото си . "Тази безусловна подкрепа също така насърчава безразсъдната ескалация, която рискува по-широка война."

Ман е служил като изпълнителен офицер в DIA, организация, натоварена със събирането на военно разузнаване. Той е в армията от 13 години и специализира в Близкия изток и Африка през около половината от това време. Преди това той също е служил в посолството на САЩ в Тунис, според биографията му в LinkedIn.

"Всеки от нас се записа да служи, знаейки, че може да се наложи да поддържаме политики, в които не бяхме напълно убедени", пише Ман. "В един момент - каквото и да е оправданието - или развивате система, която позволява масовия глад на децата, или не го правите."

Ман е сред няколко американски служители, които се оттеглиха от постовете си, цитирайки разногласия с администрацията относно това как се справя с войната Израел-Хамас.

Джош Пол, служител на Държавния департамент в отделът, който контролира трансферите на оръжие, подаде оставка през октомври поради възражения срещу решението на правителството на САЩ да продължи да въоръжава израелската армия.

След това през януари Тарик Хабаш, ключов играч в реформата на политиката в Министерството на образованието, също подаде оставка от ролята си поради несъгласие с позицията на администрацията за Газа.

Ман каза, че вече е възнамерявал да напусне армията в даден момент, но не може да се примири с това как работата му "колкото и административна или маргинална да изглежда - безспорно е допринесла" за подкрепата на САЩ за Израел.

"Последните месеци ни представиха най-ужасните и сърцераздирателни образи, които можете да си представите - понякога пускащи се в новините в собствените ни пространства - и не можахме да пренебрегнем връзката между тези образи и моите задължения тук. Това ми причини невероятен срам и вина", каза той.

Неотдавнашен преглед на Държавния департамент относно военното поведение на Израел повдигна "сериозни опасения" относно действията му в Газа. Докладът определи, че е "разумно да се оцени", че Израел е нарушил международното хуманитарно право в анклава.

Израелски танкове навлизат дълбоко в Рафах, въпреки предупрежденията на Запада

Израелски танкове навлизат дълбоко в Рафах, въпреки предупрежденията на Запада

Въоръженото крило на "Хамас" каза, че е унищожило израелски военна машина