В Украйна повече от 7000 военни се смятат за изчезнали, каза Олег Котенко, комисарят за лицата, изчезнали при специални обстоятелства, пред украинското издание "Суспилна", цитиран от руската служба на Би Би Си.

Според него, докато въоръжените сили на Украйна оценяват броя на безследно изчезналите на две хиляди, офисът на комисаря е получил информация за приблизително 7200 войници в неизвестност.

"Ако говорим за военни, тогава трябва да уточним кои военни имаме предвид. Има военни от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) - редовната войска, има от Националната гвардия, има от граничната охрана, има от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и това са различни институции. Те не влизат в цифрата, дадена от Въоръжените сили на Украйна", обясни Котенко. "Например полк "Азов" е от Националната гвардия и там също има изчезнали. Те не са се свързали с близките си, след като са напуснали "Азовстал".

Според него повечето от изчезналите войници вероятно се намират в плен. Те се водят като изчезнали, тъй като все още не са се свързали с близките си или с военните си части и не са включени в списъците на военните за размяна.

Страните рядко съобщават данни за загубите от началото на руката агресия в Украйна, като се предполага, че и двете страни занижават бройката на своите загуби и завишават оценките за чуждите загуби.

Според оценка на високопоставен западен служител броят 100 дни след началото на руската агресия броят на руските войници, убити в Украйна, може да достигне 20 000 души, разкри тогава Би Би Си.

Всеки ден на фронта загиват до сто украински войници, а около 500 биват ранени, каза в началото на юни министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников, цитиран от руската служба на Би Би Си.

Зеленски: Патова ситуация на бойното поле не е опция за Украйна

Зеленски: Патова ситуация на бойното поле не е опция за Украйна

Загубихме твърде много хора, за да отстъпим територията си, категоричен е президентът