Всеки ден на фронта загиват до сто украински войници, каза министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников, цитиран от руската служба на Би Би Си.

"Ситуацията на фронта е сложна. Всеки ден губим до сто наши войници и до 500 биват ранявани. Кремъл продължава да оказва натиск, буксува, среща силна съпротива, понася огромни загуби. Но засега тя има сили да напредва в определени участъци от фронта", пише той.

В понеделник украинският президент заяви: "Вече загубихме твърде много хора, за да отстъпим просто така своята територия, а патовата ситуация "не е опция" за Киев. Трябва да постигнем пълна деокупация на цялата ни територия, настоя държавният глава.

Сложна остава обстановката в Северодонецк.Украинските сили все още държат индустриалната зона и прилежащите райони в Северодонецк. Това съобщи кметът на града Олександър Стрюк, цитиран от "Ройтерс". Той описа ситуацията като "трудна, но управляема".

Стюк посочи, че линиите на отбраната се задържат въпреки интензивния артилерийски обстрел от страна на руските сили. По негови думи обаче в момента е невъзможно цивилните да се евакуират от Северодонецк, а в града са останали около десет хиляди души.

ISW: Битката за Северодонецк е руска информационна операция под формата на сражение

ISW: Битката за Северодонецк е руска информационна операция под формата на сражение

Руските сили по южната ос се пренасочват от Запорожка област към Херсонска област

Проучване, проведено в края на май, показва, че около 82% от украинците смятат, че Украйна не трябва да отстъпва територии в рамките на мирно споразумение с Русия.

По време на последните преки преговори между Русия и Украйна в Истанбул на 29 март се стигна до обсъждане на план за мирно споразумение, който предвиждаше също извънблоков неутрален статут на Украйна при запазена възможност за членство в ЕС. В него се предвиждаше уреждане на статута на Крим и Донбас да стане на по-късен етап.

Впоследствие този план беше оставен настрана, а преговорите практически спряха, като и двете страни се обвиняват взаимно за техния провал. Украинските власти неколкократно дадоха да се разбере, че не са склонни да водят преговори, които предвиждат загуба на територии.

Според бившия началник на британския генерален щаб лорд Ричард Данат обаче руските войски няма да напуснат доброволно окупираните територии на Украйна, а украинският президент Володимир Зеленски ще трябва да приеме, че 10-15% от украинската територия ще остане под руски контрол.