Германският канцлер Олаф Шолц разпространи видеообръщение, в което говори за политическия курс на Берлин спрямо Русия и войната в Украйна и подчерта, че той взема предвид не само необходимостта от подкрепа на Украйна, но и опасенията за сигурността на страната си, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

Приоритет на властите, според Шолц, остава сигурността на Германия. "Нашата цел е ясна - Русия не трябва да може да разширява границите си чрез използване на сила", каза той и добави, че германците искат "мир в Европа и войната да не се приближава (до границите на Германия)".

Според канцлера външната политика на Германия се основава на три принципа - хуманитарна, финансова и военно-техническа подкрепа за Украйна; предотвратяване на ескалацията на конфликта, прерастването му във война между Русия и НАТО; тясна координация на всички действия със съюзници и партньори, водени от САЩ.

Шолц заяви, че от началото на руската атака срещу Украйна германското правителство взема информирани решения, които винаги се съгласуват на международно ниво. Той припомни, че "ужасната, жестока и безсмислена война" в Украйна е провокирана от президента на Русия.

Междувременно, според Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници, Олаф Шолц, който беше критикуван за колебанието му относно прехвърлянето на западни танкове в Украйна, всъщност е изиграл ключова роля за премахването на неофициалното табу върху подобни доставки на Запада.

Според WSJ именно Шолц е този, който е убедил президента на САЩ Джо Байдън в необходимостта от доставка на американски танкове. Американският лидер се е съмнявал, че това трябва да бъде направено.

Германия изпраща танковете на Украйна до края на март

Германия изпраща танковете на Украйна до края на март

Според военния министър решението на Берлин е "навременно"