Френският президент Франсоа Оланд заяви, че скандалните прояви на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп будят отвращение, предадоха информационните агенции.

„Тези безчинства в крайна сметка предизвикват чувство на гадене, дори в САЩ. Особено когато се злослови срещу военен, срещу паметта на военен, както в случая прави Тръмп.” – коментира Оланд, цитиран от агенция „Франс прес”.

В изявлението си Оланд визира избухването на Тръмп срещу бащата на американски войник мюсюлманин, загинал в Ирак през 2004 г.

Пред конвента на Демократическата партия Хизр Хан, който излезе на сцената заедно със съпругата си,  отправи критики към кандидата на републиканците. По повод на изявленията на Тръмп, че в страната не бива да се пускат мюсюлмани,  той го упрекна, че вероятно не е чел конституцията, където е записано, че всички граждани са равни.  

Впоследствие Тръмп репликира, че сигурно понеже е мюсюлманин Хан не е дал думата на съпругата си, която само го е придружила на сцената без да се изкаже.

Припомняме, в края на юни френският президент Оланд заяви, че ако Тръмп спечели  президентските избори в САЩ, това ще усложни отношенията между Вашингтон и Европа.

Вотът, на който ще бъде определен новият американски президент, ще се проведе на 8 ноември.