Бившият почетен президент на украинския производител на авиационни двигатели "Мотор Сич" Вячеслав Богуслаев иска да бъде екстрадиран в Русия на база разменната програма, съобщава украинската редакция на радио "Свобода".

Радио Свобода публикува и копие от писмо, написано от Богуслаев до Андрий Ермак, ръководител на канцеларията на президента на Украйна. Изявлението, написано на руски език, е подписано: "В. И. Богуслаев, пенсионер, инвалид от 1-ва група." Според изданието заявлението е изпратено на 20 март 2023 г.

По-рано представители на украинските власти не изключиха, че Богуслаев да бъде разменен за украински пленници в Русия.

От есента на миналата година Богуслаев е в следствения арест. Украинските власти го подозират в държавна измяна - сътрудничество с окупационните сили и колаборационизъм.

Припомняме, че такава размяна вече бе направена - Украйна предаде на Русия Виктор Медведчук, също олигарх и политик в страна, наричан заради тесните си връзки с руския президент Путин негов кум. Размяната предизвика сериозно недоволство в самата Русия, тъй като Кремъл оцени Медведчук на 160 украински военнослужещи, включително сочени като най-сериозни врагове защитници на комплекса "Азовстал" в Мариопул и членове на полка "Азов".

Водещ в Украйна авиомагнат е задържан за държавна измяна

Водещ в Украйна авиомагнат е задържан за държавна измяна

Вячеслав Богуслаев е работил за Русия

По-специално Службата за сигурност на Украйна публикува телефонни разговори на Богуслаев, които според нея доказват, че ръководителят на завода "Мотор Сич" малко преди войната и след началото й е договарял доставката на двигатели за няколко типа бойни хеликоптери и други резервни части за тях за Русия.

Украинските агенции писаха, позовавайки се на аудиозаписите, че Богуслаев оправдава агресията на Русия спрямо Украйна и изразява надежда, че руската армия "ще дойде, ще изрита Зеленски и ще си тръгне".

Богуслаев е един от най-богатите хора в страната, контролира запорожкия индустриален гигант "Мотор Сич". Бил е депутат във Върховната рада три пъти - от името на "Партия на регионите" (с лидер бившият президент Виктор Янукович, който избяга в Русия през 2014 г. и е с присъда за държавна измяна) и веднъж като независим. Вячеслав Богуслаев се смята за един от най-известните и влиятелни политици в региона и често е наричан "последният червен директор" на Украйна.

"Мотор Сич" е едно от водещите предприятия в света в производството на авиационни двигатели, хеликоптери и промишлени газови турбини. Произвеждаше двигатели за различни хеликоптери Ми, както и за самолети Ил, Ан и др.

Миналата седмица украинските разузнавателни агенции съобщиха, че са разкрили схема за износ на двигатели за военнотранспортни самолети Ан-74 от Украйна за Иран.

Украинските следователи предполагат, че Иран е само страна посредник, а Русия може да е истинският купувач.

Авиационните резервни части в Украйна подлежат на експортен контрол. Разследването предполага, че е планирано износът да бъде замаскиран по документи като износ на компоненти за магистрални газопроводи. Според публикациите чуждестранните купувачи са обещали на нападателите по 400 000 долара за всеки двигател.

Според източници това може да е схема за превоз на военни стоки от Украйна за Русия през трети страни. По всяка вероятност сделката е била предназначена за поддръжката на военнотранспортни самолети на руската армия, които и в момента се използват за воденето на войната в Украйна.

Според разследващи в свалени от украинската армия руски хеликоптери са открити двигатели украинско производство, което означава, че Русия е купувала необходимото оборудване чрез посредници в трети страни, заобикаляйки санкциите и забраните.

Изглежда, че Москва продължава да търси начини да доставя критични резервни части за своята военна техника от Украйна.

Олаф Шолц: ЕС затяга спазването на санкциите срещу Русия

Олаф Шолц: ЕС затяга спазването на санкциите срещу Русия

Той избегна въпроса за санкции срещу китайски компании, доставящи части за оръжия на Русия