Части на ОМОН са прехвърлени от Руската федерация във временно окупираната част на Херсонска област в Украйна с цел провеждане на незаконна "военна мобилизация" на жителите от региона в армията на окупаторите. Кремъл планира да проведе такава "мобилизация" през декември.

Това съобщиха от Центъра за национална съпротива към Силите за специални операции на украинските въоръжени сили.

За тази цел подразделения на ОМОН от Дагестан (Руска федерация) пристигнаха на левия бряг на Херсонска област, която временно е под контрола на интервентите. Заедно с руските правоохранителни органи там са изпратени и "военни комисари" от групите на ЛНР и ДНР.

ISW: Кремъл не готви нова атака от Беларус срещу Киев

ISW: Кремъл не готви нова атака от Беларус срещу Киев

Няма данни Русия да е обкръжила Бахмут

Известно е, че те са били разположени в село Красное в Каховски район на Херсонска област.

"Новопристигналите окупатори не крият, че през декември личният състав ще бъде включен в незаконната военна служба на жителите на региона с руски паспорти. Възможно е обаче на "мобилизация" да бъдат подложени всички мъже, а не само притежателите на вражески паспорти", се казва в публикацията.

Националният център за съпротива призовава жителите на временно окупираните територии да напуснат окупирания от Русия регион в Южна Украйна и "да не се превръщат в ресурс за врага".