Перспективата жители на Газа да преминат в Египет от граничния град Рафах, за да избягат от военно нападение, ще направи невъзможно разрешаването на израелско-палестинския конфликт и ще създаде "ужасна дилема" за бягащите хора. Това заяви върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, цитиран от "Ройтерс".

Той подчерта, че "трябва да направим всичко възможно", за да избегнем подобно изтичане на населението на Газа.

"Нова бежанска криза от Газа в Египет би направила невъзможно решаването на въпроса с палестинските бежанци като следствие от израелско-палестинския конфликт", предупреди Гранди.

Намерението на Израел да атакува Рафах, където над един милион жители на Газа са потърсили убежище от военната офанзива на север, беше остро осъдена от международната общност.

Дори Съединените щати - най-близкият съюзник на Израел - предупредиха премиера Бенямин Нетаняху, че страната ще бъде изправена пред глобална изолация, ако осъществи офанзивата.

Израел купува 40 000 палатки за евакуация докато готви нападение срещу Рафах

Израел купува 40 000 палатки за евакуация докато готви нападение срещу Рафах

Израел и САЩ обсъждат дали евакуацията на палестинските цивилни от Рафах ще отнеме един или четири месеца.

Гранди заяви, че атака срещу Рафах може да направи преместването на жителите на Газа в Египет "единствената налична възможност за безопасност".

"Тази дилема е неприемлива и отговорността за избягването ѝ се носи точно в този конкретен случай от Израел, окупационната сила в Газа", подчерта той.

Израелската армия твърди, че четири батальона на "Хамас" все още са в града, както и неизвестен брой високопоставени командири на ислямисткото движение.

Без да спира войната в Газа, Израел се готви за сценарии и в други области

Без да спира войната в Газа, Израел се готви за сценарии и в други области

Готови сме да отговорим на всички нужди за сигурност на държавата, уверява Нетаняху

Гранди съобщи, че ВКБООН подготвя палатки и провизии и работи със страните в региона за изготвянето на техни собствени планове за действие при извънредни ситуации за възможното пристигане на жителите на Газа.

Той отбеляза, че регионът се наблюдава и заради възможността конфликтът да се разшири.

"Не трябва да стигаме до тази ужасна дилема, която наистина би била почти краят на пътя за това, което е наистина важно тук: окончателният мир", изтъкна Гранди.