Управлението на Върховния комисар на ООН по правата на човека изрази безпокойство във връзка със ситуацията в Русия, предаде Дойче веле.

"Руската полиция явно е употребила прекомерна сила срещу участниците в протеста в центъра на Москва на 27 юли", заяви заявил официалният представител на комисариата Робърт Колвил.

Той посочи, че са пострадали 70 души и е нарушено основното право на демонстрантите за свобода при изразяването на мнения.

"Употребата на сила от страна на полицията трябва да е съразмерна на опасността - ако има такава, и подобна мярка може да се прилага само в краен случай", напомни Колвил.

Над 1000 арестувани и полицейско насилие на протест в Москва

Над 1000 арестувани и полицейско насилие на протест в Москва

Хиляди протестираха срещу властите...

Той подчерта, че руските власти трябва да позволят на хората да се организират и да участват без ограничения в мирни събрания и демонстрации.

От световната организация са обезпокоени и заради съобщенията, че на някои от задържаните е отказано да получат адвокатска защита, лишавани са от вода и храна.

Робърт Колвил напомни, напомни също, че Москва е поела ангажимент да защитава човешките права чрез международни конвенции.

Масовите акции на недоволство в Москва започнаха на 14 юли

ЕС осъди насилието срещу протестиращи в Москва

ЕС осъди насилието срещу протестиращи в Москва

Брюксел призова да се дадат равни възможности на изборите…

Представителят на ООН критикува и решението на московската избирателна комисия да обяви за недействителни стотици подписи в документите за регистрация на 57 кандидати за изборите за московския парламент, с което беше мотивиран отказът на комисията да ги регистрира за предстоящия вот.

"Фактът, че те са или опозиционери, или независими кандидати, затвърди мнението на демонстрантите, че става нещо нередно", подчерта той.

Арестуват политици в Москва

Арестуват политици в Москва

Вълнения преди местни избори