Държавните репресии се влошиха в Русия след нахлуването на силите ѝ в Украйна. Това заявява специалният докладчик на ООН Мариана Кацарова пред базирания в Женева Съвет по правата на човека, съобщава "Ройтерс".

Тя предупреждава за произволно задържане и рискове за над 1000 политически затворници.

"В момента страната се управлява от спонсорирана от държавата система на страх и наказание, включително използването на изтезания, с абсолютна безнаказаност", посочва българският бивш следовател на "Амнести интернешънъл" в доклад относно спазването на правата в Русия. По нейни думи потисничеството се е засилило след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г., като броят на политическите затворници надхвърля 1300.

ISW: Бум на държавните репресии срещу живеещи в Русия таджики

ISW: Бум на държавните репресии срещу живеещи в Русия таджики

Кремъл търси изкупителна жертва

Мнозина бяха хвърлени в затвора по скалъпени обвинения, отбеляза тя и даде за пример седемгодишната присъда на свещеник заради молитва срещу войната.

"Те рискуват всичко - от смърт, като опозиционния лидер Алексей Навални, или наистина здравето им да бъде напълно отнето от тях", изтъкна Кацарова, отбелязвайки по-честото използване на изтезания и изолация.

Тя обясни, че от Русия не са отговорили на опитите ѝ да се свърже с тях за проучването си.

Мястото на страната остана празно в Съвета на ООН днес. Руски официални лица твърдят, че Западът редовно преувеличава степента на репресиите в Русия.

Те посочват, че Навални - най-видният критик на президента Владимир Путин, е починал на 16 февруари в арктически затвор от естествена смърт. Съпругата на Навални - Юлия Навалная, обаче обвини Путин, че го е убил - твърдение, което Кремъл отхвърля.

Група политически затворници бяха освободени през август заедно с репортера на The Wall Street Journal Евън Гершкович при голяма размяна на затворници.

Кацарова е един от десетките независими експерти по правата, упълномощени от ООН да докладват по конкретни теми или кризи. Тя е единствената, която изготвя доклади за една от петте държави с постоянно място в Съвета за сигурност на ООН.

В Русия връщат смъртното наказание за терористи

В Русия връщат смъртното наказание за терористи

Властите затягат мерките