Агенцията по бежанците към ООН призова суданските власти да разрешат на нейни служители да стигнат по земя и въздух до граничния щат Южен Кордофан, който стана арена на кървави сблъсъци, предаде АП. Хиляди хора останаха без дом и спешно се нуждаят от хуманитарна помощ, но самолетите на ООН не могат да кацат, а пътищата се блокирани.

Говорителят на агенцията посочи, че ситуацията е толкова тежка, че хуманитарните работници не могат да стигнат даже до склад, разположен на броени километри от базата им. Появиха се и информации за обрани обекти на ООН в засегната зона.

Южен Судан, който съобщи, че вчера е бил бомбардиран от самолети на Севера, трябва да обяви независимостта си на 9 юли. Според наблюдатели Южен Кордофан е основна причина за конфликта между двете части на Судан, тъй като местните бойци са на страната на все още необявената нова държава, а регионът е богат на нефт.

От ООН посочиха, че на този етап знаят за 41 000 човека, които са били прогонени от домовете си заради сраженията между правителствената армия и партизаните. Поради затрудненията с достъпа, само за 6 000 е била осигурена храна.

Чернокожият християнски Южен Судан реши с референдум да се отдели от арабския мюсюлмански Север през януари, като това беше кулминацията на мирния договор от 2005г., с който приключи гражданската война в страната. Тя отне живота на 2 млн. души.

Двете страни още не са се договорили за разпределението на част от териториите и приходите от нефта.