Организаторите на опита за завземане на властта в Киргизстан трябва да бъдат подведени под отговорност, каза в неделя Марат Иманкулов, секретар на Съвета за сигурност на републиката.

"Мисля, че тези, които са използвали младите момчета, трябва да носят отговорност. Не мисля, че сами са се сетили за това. Мисля, че има организатори, тези, които идеологически са ги обучавали. Необходимо е да ги извадим на открито", каза пред АП Иманкулов.

Той дори разкри, че преди това е провел среща с лица, задържани по подозрение за подготовка за насилствено завземане на властта.

"По-рано се срещнах с тези млади момчета, те изказаха проблемите, които съществуват в страната. Предложих им да поемат сферата на работа, където има проблеми, казах, че мога да им предложа кандидати, но те отказаха. Казах им да не се превръщат в инструмент, в чиито ръце се използват в разрушителни дейности "- каза Иманкулов.

Миналия петък специалните служби на Киргизстан съобщиха, че е потушена дейността на престъпна група, която планирала насилствено завземане на властта в страната. За разследване на случая от Главната прокуратура на Киргизстан е създадена междуведомствена следствена група.

От прокуратурата съобщиха, че около хиляда агресивни младежи са били избрани за организиране на масови протести, с които са провеждани системни срещи за идеологическа обработка срещу държавни структури, обсъждани са планове за провокиране на масови безредици, с по-нататъшно настояване за насилствено завземане на властта. съобщиха в ведомството.

На 26 ноември, на заседание на Централната избирателна комисия на Киргизстан, следователят от Държавния комитет за национална сигурност на републиката Дамир Суваналиев поиска от членовете на Централната избирателна комисия да се съгласят да привлекат трима членове на Партията на зелените на Киргизстан, Нурис Суеркулов, Руслан Акматбаев и Бекназар Купешев, за наказателна отговорност за подготовка за насилствено вземане на властта. Централната избирателна комисия на Киргизстан се съгласи.

В неделя в Киргизстан се провеждат парламентарни избори.