На фона на неотдавнашната ескалация между Гърция и Турция и войнствените заплахи, идващи от Анкара, министрите на националната отбрана на двете страни - Никос Панайотопулос и Хулуси Акар, проведоха кратка среща в четвъртък в кулоарите на Министерската среща на върха на НАТО в Брюксел в усилия да се поддържат каналите за комуникация отворени, пише гръцкия вестник "Катимерини"

Краткият разговор беше заснет от фотографи, въпреки че съдържанието му не беше разкрито.

Положителен сигнал за тази цел очевидно беше подаден и от Анкара във вторник, въпреки словесната конфронтация между Акар и гръцките депутати по време на заседание на парламентарната комисия на НАТО в Истанбул.

Накратко, изглежда, че има взаимна воля за срещата на най-високите нива на двете правителства. Съдържанието на преговорите между Панайотопулос и Акар не е уточнено.

Междувременно говорителят на германското външно министерство Кристиан Вагнер каза в сряда, че последните изявления на турското правителство срещу Гърция "не помагат на конструктивния диалог и стабилността в региона".

"Агресивната реторика, особено, както и турските нарушения на гръцкото въздушно пространство дават повод за безпокойство", каза той.

Вагнер направи коментара в отговор на въпрос относно проведената във вторник среща в Берлин между германски, френски, американски, британски и турски официални лица.

Германското правителство, каза той, "работи усилено с партньори за диалог и деескалация в Източното Средиземноморие".

По отношение на позицията на Германия относно милитаризацията на гръцките острови, Вагнер цитира откъс от изявление на германския външен министър Аналена Бербок, в което се казва, че "Гърция играе важна роля, когато става въпрос за сигурността на Средиземноморския регион".

"Във момент, когато европейският ред за сигурност е фундаментално предизвикан от президента (на Русия Владимир) Путин, ние трябва да бъдем обединени като съюзници на НАТО и европейски партньори. Проблемите трябва да се решават чрез дискусия, а не чрез ескалация на напрежението", се казва в изявлението.

Турция трябва да престане да отправя заплахи и да се ангажира с действия, които са вредни за добросъседските отношения и трябва да зачита суверенитета, териториалните води и въздушното пространство на всички държави-членки на Европейския съюз, каза в четвъртък главният говорител на Европейската комисия по външните работи Петер Стано.

Според гръцката държавна информационна агенция АНА-МПА, Стано е заявил, че ЕС и неговите страни-членки очакват Турция да има конструктивно поведение и да избягва стъпки, които ескалират напрежението с Гърция, предупреждавайки, че ако това не бъде направено вбъдеще ще принуди блока да изработи подходящия отговор.

Стано подчерта, че всички различия трябва да бъдат разрешени по мирен начин, чрез диалог и при спазване на международното право.

Възможна ли е война между Гърция и Турция?

Възможна ли е война между Гърция и Турция?

Изразните средства на Турция за несигурност наподобяват тези на Русия в началото на войната с Украйна