Опозиционни активисти в Русия обвиниха Google и Apple, че са се поддали на натиска на Кремъл, след като премахнаха антиправителствено приложение за тактическо гласуване от магазините си в първия ден на изборите за Държавната дума, съобщава "Ройтерс".

Приложението, създадено от сподвижници на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални, дава на хората подробни препоръки за кого да гласуват в опит да бъдат осуетени избирателните шансове на управляващата партия "Единна Русия", която подкрепя президента Владимир Путин.

Членове на горната камара на парламента (Съвета на федерацията) се срещнаха с представители на Google и Apple в навечерието на изборите, за да им кажат да премахнат приложението или ще се сблъскат със сериозни последици, включително глоби и наказателно преследване.

Google и Apple "клекнаха" пред Кремъл, премахнаха приложението на Навални

Google и Apple "клекнаха" пред Кремъл, премахнаха приложението на Навални

Приложението призоваваше за тактическо гласуване срещу "Единна Русия"

Джон Съливан, посланикът на САЩ в Русия, също беше привикан в руското външно министерство преди изборите, за да чуе оплаквания, че поведението на компаниите се изразява в намеса на САЩ във вътрешните работи на Русия.

Съд забрани политическото движение на Навални като екстремистко през юни, подкрепяйки жалби от прокуратурата в Москва, че неговите активисти се опитвали да дестабилизират Русия, решение, осъдено от Запада по това време като удар срещу свободата.

Леонид Волков, сподвижник на Навални, обвини Google и Apple, че се поддават на това, което той определи като кремълска кампания за изнудване.

"Този ​​срамен ден ще живее дълго в паметта", каза Волков в приложението за съобщения "Телеграм".

Избори в Русия при завряна в миша дупка опозиция

Избори в Русия при завряна в миша дупка опозиция

Предрешени избори с предрешен победител

Иван Жданов, друг приближен на Навални, нарече действията на компаниите грешка и "срамна проява на политическа цензура".

Apple и Google не са отговорили на исканията за коментар.

Андрей Климов, високопоставен сенатор от управляващата партия, коментира, че бил доволен от поведението на американските технологични гиганти.

"Ние гледаме на действията на Google и Apple като стъпки в правилната посока", цитира "Новости" думите му.

"Ройтерс" независимо са потвърдили, че приложението не е налично в AppStore на Apple и Google Play за руски потребители. Изтеглените преди това версии на приложението също не са работели.

Следствието в Русия установи подготовка на масови безредици в дните на изборите

Следствието в Русия установи подготовка на масови безредици в дните на изборите

Това ставало в "Телеграм"

Този ход не е нокаутиращ удар за кампанията за тактическо гласуване на лагера на Навални. Сподвижниците му публикуваха подробни списъци онлайн преди два дни как искат хората да гласуват.

Някои активисти също така използват виртуални частни мрежи, за да избегнат подобни ограничения и все пак са могли да изтеглят и използват приложението.

Държавният регулаторен орган на комуникациите "Роскомнадзор" поиска Apple и Google да премахнат приложението, заплашвайки с глоби за неспазване на разпореждането.

Държавни съдия изпълнители дойдоха в офис блок, за да се конфронтират срещу местния персонал на Google късно в понеделник.

Сподвижниците на Навални зоват руснаците да гласуват за комунистите срещу путинска "Единна Русия"

Сподвижниците на Навални зоват руснаците да гласуват за комунистите срещу путинска "Единна Русия"

"Умно гласуване"