Нови проучвания сочат, че кандидатът за президент на турската опозиция Кемал Кълъчдароглу води с над 10% пред настоящия държавен глава Реджеп Тайип Ердоган преди изборите на 14 май, смятани от мнозина за най-важните в историята на Турция, съобщава "Ройтерс".

Изследванията показват и че опозиционният блок, наречен Национален алианс, води в парламентарната надпревара с най-малко шест точки пред Партията на Ердоган (ПСР) и нейните съюзници. Прокюрдската Демократична партия на народите остава комфортно над 10%.

Ердоган е изправен пред най-голямото предизвикателство за 20-годишното си управление след срива в популярността му по време на кризата с разходите за живот. Пострадалите при земетресението от миналия месец също преосмислят своята лоялност спрямо на Партията на справедливостта и развитието.

Изборите ще решат не само кой ще е начело на Турция, но и как страната ще бъде управлявана, накъде ще се насочи нейната икономика и каква роля може да играе за облекчаване на конфликта в Украйна и Близкия изток.

Ердоган: Чака ни катастрофа, ако опозицията спечели изборите

Ердоган: Чака ни катастрофа, ако опозицията спечели изборите

Не можем да оставим Турция на милостта на коалиция, която е многостранна, алчна и без посока, категоричен е президента

Волфанго Пиколи, съветник по политически рискове в "Тенео", заяви, че Националният алианс трябва да представи единен фронт и убеди гласоподавателите в плана си, за да запази инерцията си към изборите.

"Простото обвиняване на Ердоган за всичко, което не е наред в Турция, няма да е достатъчно. Миналите избори показаха, че Ердоган е феноменален участник в кампанията, но последните коментари показват, че той е загубил популярността си и способността си да се свързва с избирателите", отбеляза той.

Анкета, публикувана от Aksoy Research в събота и проведена на 8 март, сочи, че Кълъчдароглу, обявен за кандидат на опозиционния съюз на 6 март, води срещу Ердоган, съответно с 55,6% подкрепа срещу 44,4%.

Според проучването основният опозиционен блок събира 44,1% от гласовете, а Демократичната партия на народите - 10,3%. Партията на Ердоган и нейните националистически съюзници печелят заедно 38,2%.

Анкета, проведена на 6-7 март от Alf Research, пък изчислява 55,1% подкрепа за Кълъчдароглу срещу 44,9% за Ердоган. Републиканската народна партия на Кълъчдароглу е най-популярна с 31,8%, докато Партията на справедливостта и развитието изостава с 31%.

Турската опозиция избра съперника на Ердоган за изборите

Турската опозиция избра съперника на Ердоган за изборите

Кълъчдароглу е лидерът на Народнорепубликанската партия

Основният опозиционен блок печели 43,5% от гласовете, а Демократичната партия на народите получава 11,3%. ПСР пък събира 37,5% подкрепа.

Piar Research изчислява, че Кълъчдароглу печели с 57,1%, а Ердоган изостава с 42,9%. Републиканската народна партия получава 32,3%, ПСР - 30,8%, а прокюрдската партия - 11,6%. Основният опозиционен блок получава 46,4%, докато партията на Ердоган печели 37,8%, според проучването, публикувано на 10 март.

ORC Research пък сочи, че Кълъчдароглу води с 56,8% пред Ердоган с 43,2%, според проучване, проведено на 4-6 март, преди Кълъчдароглу да бъде официално обявен за кандидат на опозицията.

Изглежда обаче, че земетресенията са оказали слабо влияние върху популярността на ПСР. В анкета на Metropoll 34,4% от хората обвиняват правителството за загубите по време на земетресението, докато 26,9% обвиняват изпълнителите на строителните проекти.

На трето място се нареждат общините, които 15,4% от анкетираните смятат за виновни, а 12,9% отговарят с "всички".

Турция няма да отлага изборите въпреки земетресенията

Турция няма да отлага изборите въпреки земетресенията

Датата остава 14 май