Опозиционните партии в Унгария обещаха да превърнат 2019 г. в "година на съпротива" срещу националистическо-консервативния премиер Виктор Орбан, два дни преди провеждането на нови антиправителствени протести в Будапеща, съобщава "Франс прес".

"Обещаваме да направим 2019-а година на съпротива както вътре, така и извън парламента. И ще го направим с единството и сътрудничеството на всички опозиционни партии", обяви група политици на импровизирано събрание пред сградата на парламента в унгарската столица.

Многохиляден "коледен" протест се проведе в Унгария

Многохиляден "коледен" протест се проведе в Унгария

Отново срещу "робския" закон за извънреден труд, който разгневи унгарците

След примирието покрай празниците, опозиционните партии, синдикатите и граждански организации се надяват да привлекат десетки хиляди демонстранти на митинг в Будапеща в събота в нови протести срещу спорната трудова реформа, която беше превърната в закон през миналия месец.

Наречен "робски закон" от своите опоненти, реформата увеличи размера на извънредния труд, който работодателите могат да изискват от 250 до 400 часа годишно и позволява плащането за този труд да бъде забавяно в срок до три години.

Президентът на Унгария се подписа под спорния закон в трудовото законодателство

Президентът на Унгария се подписа под спорния закон в трудовото законодателство

Той уверява, че не поставя под риск правата на работниците.

Правителството твърди, че законът е необходим за справяне с недостига на работна ръка в Унгария и ще даде възможност на онези, които желаят да работят повече часове, с което да печелят повече.

Унгарският президент Янош Адер подписа закона преди Коледа, въпреки повече от 10 дни понякога насилствени сблъсъци между демонстранти и полиция в столицата и други градове.

Опозицията също така призовава да бъде отменена друга неотдавнашна реформа, която може да застраши независимостта на съдиите. И тя настоява за по-голяма свобода за обществените медии в страната.

След преизбирането му за трети мандат през април миналата година Орбан, почитател на руския президент Владимир Путин, провежда политика на реформа, целяща създаването на "нелиберална демокрация".

Унгария въстана срещу реформите на Орбан

Унгария въстана срещу реформите на Орбан

Промените в трудовото законодателство повишават социалното напрежение