Военната помощ и координирането на по-нататъшните стъпки за засилване на санкционния натиск върху Русия. Това обсъдиха основно в телефонен разговор днес украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

 Това съобщи Кулеба в Twitter, цитиран от "Укринформ".

"Току-що имах разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. Благодарих за решаващата военна помощ, която САЩ вече предоставиха на Украйна и подчертах, че спешно се нуждаем от повече тежки оръжия, доставяни по-редовно. Координирахме и следващите стъпки за засилване на санкционния натиск върху Русия", написа Кулеба.

Байдън към Зеленски: Увеличаваме доставките на оръжия за Украйна с още $1 милиард

Байдън към Зеленски: Увеличаваме доставките на оръжия за Украйна с още $1 милиард

Допълнителни оръжия за артилерия и брегова отбрана, както и боеприпаси за артилерия и усъвършенствани ракетни системи

Припомняне, че на 15 юни 2022 г. президентът на САЩ Джо Байдън обяви предоставянето на нов пакет помощ за сигурност на стойност 1 милиард долара за Украйна.

Оръжейният пакет ще включва "допълнителни оръжия за артилерия и брегова отбрана, както и боеприпаси за артилерията и усъвършенствани ракетни системи".

Байдън разговаря по телефона със Зеленски в сряда преди обявяването на помоща във връзка с инвазията на Русия.

"Потвърдих отново ангажимента си, че Съединените щати ще застанат до Украйна, докато защитават нейната демокрация и подкрепят нейния суверенитет и териториална цялост пред лицето на непредизвикана руска агресия", каза Байдън.

Зеленски: Оръжието за Украйна решава продължението на войната

Зеленски: Оръжието за Украйна решава продължението на войната

Русия лъже, че защитава рускоговорящите, а ги избива, настоя президентът

САЩ също ще предоставят 225 милиона долара хуманитарна помощ, която Байдън каза, че ще бъде насочена към "доставяне на безопасна питейна вода, важни медицински консумативи и здравни грижи, храна, подслон и пари в брой за семействата за закупуване на основни предмети".