Петима американски граждани са осъдени на 10 години затвор от съд в Пакистан, съобщи БиБиСи.

Те са признати за виновни за подготовка на терористични атаки на пакистанска територия.  Освен това петимата са финансирали различни групировки, които проповядват джихад.

Американците са на възраст между 19 и 25 години. Те бяха арестувани в североизточния град Саргода през декември 2009 г.

Случаят е един от малкото, в които са замесени "местни" американски мюсюлмански бунтовници, свързани с Пакистан.

Двама от мъжете са с пакистански произход, а останалите са от Етиопия и Египет.

Пред съда обвинените обясниха, че просто са искали да осигурят лекарства и финансова помощ за техен приятел - мюсюлманин от Афганистан.
Те обвиниха американското Федерално бюро за разследвания и пакистанската полиция, че са ги измъчвали и са опитали да инсценират случая.

Адвокатът на осъдените посочи, че присъдата ще бъде обжалвана. Това ще направи и обвинението, което от своя страна настоява за по-тежки наказания.

БиБиСи не пропуска да отбележи, че днешното решение на съда най-вероятно ще бъде изменено след произнасянето на по-горната инстанция.

Не са малко случаите, в които присъди, постановени от съда, разглеждащ престъпления за тероризъм, биват отменени или намалени, защото доказателствата не са достатъчно издържани.
Така десетки обвинени и задържани за тероризъм лица са били освободени през последните шест месеца именно поради липса на данни, уличаващи ги в подобни престъпления. Сред тях са и някои от арестуваните след атентатите в хотел Мариот в Исламабад през септември 2008г.