Светът скоро ще разбере последните думи на лидера на терористичната организация Ал-Кайда Осама бин Ладен, съобщи АП.

В интернет ще бъде публикувана селекция от документи, иззети от дома му в Пакистан при миналогодишната спецоперация на американските служби.

От тях става явно, че лидерът на Ал-Кайда се е ползвал с голям авторитет. Заради криенето му години наред обаче влиянието му върху някои последователи е отслабнало. Това е довело и до неизпълнение на преки негови заповеди от страна на полеви командири на клетки на организацията, посочва АП.

Главният съветник на президента Барак Обама по въпросите на антитероризма Джон Бренън увери, че иззетите документи доказват един факт, а именно - че САЩ са в по-голяма безопасност след убийството на Осама.

Той допълни, че в последните си бележки лидерът на Ал-Кайда изразява опасение, че командващите сред мрежата биват залавяни с много бързи темпове. Това поражда в него и страха, че Ал-Кайдда може да не оцелее.

Припомняме, преди дни стана ясно, че е завършена книга, която описва операцията при елиминирането на лидера на Ал-Кайда. Тя се нарича „Преследване. Десетгодишното издирване на Бин Ладен от 9/11 до Аботабад" и беше пусната на пазара във вторник по случай първата година от смъртта му.