Британският депутат от Консервативната партия Сюела Брейвърман подаде оставка като министър на вътрешните работи след само шест седмици на поста, съобщава Би Би Си.

В писмо до премиера Лиз Тръс, което самата Брейвърман публикува в своя "Туитър", тя отбелязва, че напуска поста си не поради политически различия, а защото е нарушила съществуващите правила, като е изпратила официален имейл от домашния си адрес. Подчертавайки, че това писмо е изпратено до колега, на когото тя има пълно доверие, Браверман отбеляза, че "грешката си остава грешка"

"Работата на правителството зависи от способността на хората да поемат отговорност за грешките си", продължи Брейвърман. "Да се ​​преструваме, че не сме сгрешили, да продължаваме, сякаш никой не вижда, че сме сгрешили, да се надяваме, че всичко магически ще се оправи от само себе си е не сериозна политика." "Направих грешка; поемам отговорност; подавам оставка."

Премиерът Тръс беше подложена на язвителни критики за своите данъчни инициативи, а популярността на консерваторите през последните седмици падна до рекордно ниски нива в историята на социологическите изследвания във Великобритания.

Брейвърман разкритикува и премиера, подавайки своята оставката. "Имам притеснения относно политиката на правителството", пише тя.

"Не само, че нарушихме основните обещания, дадени на нашите избиратели, но също така се съмнявам, че ще изпълним ангажиментите, поети в манифеста на нашата кампания, като намаляване на общия брой на мигрантите и спиране на нелегалната миграция, особено опасните пресичания (на Английския канал] с малки лодки", добави тя.

Тръс се извинява за грешките си, но няма да се оттегли като премиер

Тръс се извинява за грешките си, но няма да се оттегли като премиер

Новият финансов министър оттегли реформите ѝ

В кратък отговор Тръс благодари на Брейвърман за отличната работа на полицията по време на погребението на кралица Елизабет II и изрази надежда за по-нататъшно сътрудничество.

Суела Брейвърман стана вторият министър, напуснал кабинета за месец и половина от управлението на Лиз Тръс. Министърът на финансите Квази Квартенг беше първият миналата седмица, който напусна, след като не успя да наложи данъчната реформа, обещана от премиера.

Опозицията прие оставката на Брейвърман като сигурен знак за неспособността на сегашния кабинет и Консервативната партия да управляват страната.

Лиз Тръс се отказа от намаляването на данъците

Лиз Тръс се отказа от намаляването на данъците

Тя бе принудена от сриващите се пазари

Това със сигурност е удар за Тръс, като се има предвид, че в момента Даунинг стрийт отчаяно се опитва да демонстрира единство и стабилност в правителството. От друга страна, този ход даде възможност на министър-председателя да назначи един от своите политически опоненти - Грант Шапс, в партията за министър и по този начин да се опита да се помири с недоволните членове на парламентарната фракция на торите.

Това предполага, че Тръс се опитва усилено да обедини партията, тъй като тя започна премиерството си, като уволни Шапс от поста министър на транспорта.

Той беше и един от водещите критици на Тръс на плановете й да премахне редица данъци и по този начин да стимулира икономическия растеж. Правителството на Тръс никога не е предоставяло изчисления, оправдаващи тази политика. Пазарите и повечето експерти смятаха, че това е рецепта за дългова криза и в резултат повечето от предложенията на правителството скоро бяха оттеглени.

Британски депутат внесе вот на недоверие срещу премиера Лиз Тръс

Британски депутат внесе вот на недоверие срещу премиера Лиз Тръс

Той се срамувал от бюджетната политика на правителството