С българската общност в Северна Македония трябва да има постоянна комуникация, за да им се обясни, че акцията с откриване на клубове с провокативни имена навреди най-много на тях, на техните усилия да бъдат интегрирани в обществото. Ние имаме интерес българската общност да се чувства добре в своята държава, в Република Северна Македония. Това заяви министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи, цитиран от БТА.

Той поясни, че заради предстоящите избори в България е прекъснал редовните си седмични пресконференции и внимава в коментарите си, защото в предизборна кампания политическите партии правят изявления, които в рамките на кампанията изглежда, че вършат работа, но след нея политиците стават тяхна жертва.

По думите му македонският въпрос в България е станал субект на позициите, които българската държава е изградила в тези чести кампании в последните две години.

Буяр Османи посочи, че по отношение на интегрирането на общностите в една функционална мултиетническа демокрация, българите трябва да се учат от опита, който вече има в Северна Македония. Според него само увеличавайки доверието на гражданите и останалите общности българите ще могат да бъдат равноправни.

Надявам се, че осъществявайки редовна комуникация българската общност ще може да се сдружава и открива клубове по начин, по който останалите граждани няма да се чувстват обидени и провокирани. Мисля, че част от тях бяха жертви на нечии недобронамерени цели, мисля, че ще осъществим редовна комуникация, в която да стане ясно, че в тази държава, както в никоя друга могат да се осъществяват и колективни права, каза още Османи.

РСМ заличи българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля от Централния си регистър

РСМ заличи българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля от Централния си регистър

След като на 16 март РСМ предприе първа стъпка към забрана на културния център

По отношение на случая с пребития секретар на българския клуб в Охрид Християн Пендиков, Османп заяви, че не знае дали и кога той ще се върне в Северна Македония, където тече дело срещу извършилия побоя. По думите му реакцията на България на случилото не е била симетрична, обвинявайки РСМ за системна дискриминация.

Османи посочи, че е отишъл в София, за да покаже загриженост към гражданин на Северна Македония и да покаже, че като държава Северна Македония не подкрепя подобни нападения, особено, когато са по етнически причини", но да покаже и на ЕС, че това не е политика на държавата.

И се надявам Пендиков бързо да се върне, защото нашите граждани трябва да чувстват сигурността, която държавата осигурява и никой не трябва да се чувства несигурен по етнически, политически идеологически причини, допълни Османи.