Повече от  половината французи са на мнение, че външният министър на страната Бернард Кушнер трябва да подаде оставка заради разразилия се скандал около експулсирането на ромите от страната.

Това показва проведено допитване сред населението, осъществено по поръчка на френски медии, съобщава „Le point". От него става ясно, че 53% от участвалите в анкетата смятат, че Кушнер трябва да се раздели с поста си.

Припомняме, преди дни самият външен министър обяви, че е обмислял да се оттегли и дори е обсъдил това с президента Никола Саркози.

46% от запитаните отговорят отрицателно на въпроса: „Мислите ли, че Бернар Кушнер трябва да подаде оставка след дебатите това лято около експулсирането на ромите?". Два процента нямат мнение по въпроса.

По отношение на цялостната работа на Кушнер като външен министър 57% от участвалите в допитването я определят за неефективна, докато 42% одобряват свършеното от него.

Вчера Европейската комисия изиска от Париж да докаже, че експулсирането на роми е съобразено с европейските правила. Това се посочва в доклад на европейския комисар по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг.