Президентът на Афганистан Хамид Карзай призна, че администрацията му е получавала пари от Иран, но подчерта, че става дума за „прозрачен процес", съобщи БиБиСи.

Изказването на Карзай дойде в отговор на материал в „Ню Йорк Таймс", описващ как от Техеран са изпращали чували, пълни с банкноти, предназначени за съветниците на държавния глава. Според вестника, парите са били давани с цел да се повиши влиянието на Иран в Афганистан.

Според Хамид Карзай, получените средства не са били предназначени за отделни хора, а за подпомагане дейността на цялата президентска администрация. На нарочна пресконференция той заяви, че много държави са помагали на Афганистан по този начин, в това число и САЩ.

Президентът заяви, че е говорил с американския си колега Джордж Буш в момента, в който финансовата „инжекция" от Иран е била получена.

„Правителството на Иран ни помага с 5-6-700 000 евро един или два пъти годишно и това е официална помощ", обясни Карзай пред журналисти.

Според статия в „Ню Йорк Таймс" през миналия август в края на посещението на Карзай в Иран, голям чувал с евро е бил даден на неговия сътрудник Омар Дауджай от посланика на ислямската република в Афганистан Феда Хюсеин Малики. Вестникът цитира местни и американски представители, според които траншът е част от стабилна система за откупуване на лоялността на Дауджай от Техеран.

Според източниците на „Ню Йорк Таймс", милиони долари са били похарчени за „покупката" на афганистански политици, племенни лидери и талибански командири.

Иранското посолство в Кабул нарече информацията „нелепа и обидна", отричайки да има нещо общо с подобни корупционни схеми.

В официално съобщение дипломатите заявиха, че „подобни безпочвени твърдения биват разпръсквани от западните медии с цел да объркат общественото мнение и да повредят силните връзки между правителствата на ислямски републики Афганистан и Иран".