Съдия е отказал да пусне под гаранция един от инициаторите на протестите в Отава против коивд мерките и премиера на страната Джъстин Трюдо, информират от Асошиейтед прес.

Според съдията в Онтарио, ако Тамара Лич бъде пусната на свобода, то има голяма вероятност тя да извърши ново престъпление.

Лич е една от организаторите на протестите, които блокираха движението около сградата на парламента в канадската столица.

Лич бе арестувана миналата седмица по обвинение в подбуда към извършване на престъпни действия. По време на съдебно заседание й бе обещано, че ще може да се завърне в Алберта под гаранция, ако се откаже от застъпничеството си за протеста.

Над 100 арестувани демонстранти в Канада

Над 100 арестувани демонстранти в Канада

Полицията решена да върне контрола над града

Демонстрантите, които се кълняха, че няма да отстъпят вече ги няма. Полицията използва сила, за да изгони протестиращите. Това е най-голямата полицейска акция в историята на Канада.

Така нареченият Конвой на свободата вдъхнови подобни протести в редица държави като Франция, Нова Зеландия и Нидерландия. Протестиращите шофьори на камини блокираха гранични пунктове, като нанесоха тежки щети на икономиката и търговията между САЩ и Канада.

Почти седмица най-натовареният граничен пункт между двете държави беше блокиран. По думите на Трюдо жителите на Отава са търпяли тормоза със седмици, а щетите нанесени на икономиката са за милиони долари.

Решението за гаранцията на Лич идва ден след като законодателите решиха да продължат извънредното положение. Полицията в Отава е извършила 196 ареста. Изтеглени и конфискувани са 115 превозни средства.

Трюдо: Извънредното положение в Канада не е приключило

Трюдо: Извънредното положение в Канада не е приключило

Канадските власти замразиха финансовите активи на лица и компании, за които се твърди, че са замесени в протестите в Отава