Не стартира роцесът срещу президента на Република Сръбска Милорад Додик и изпълняващия длъжността директор на официалния пратеник на РС Милош Лукич за неизпълнение на решенията на Върховния представител, международен пратеник, който наблюдава мира в страната. Той трябваше да започне в сряда в съда на Босна и Херцеговина, но беше беше отложено.

Защитата на Додик и Лукич поискаха отлагане на процеса и обявиха обжалване.

Те заявиха, че са длъжни да реагират и че са поискали прехвърляне на юрисдикцията към съдебната система на ниво област, но това искане е отхвърлено и че имат право на обжалване.

Както заявиха, те смятат, че не са налице условията за започване на основния процес.

След изслушването Додик заяви, че изслушването не е започнало, тъй като Съдът на Босна и Херцеговина (БиХ) е отхвърлил искането на защитата за прехвърляне на производството към Основния съд в Баня Лука. Защитата има срок от три дни да подаде жалба, като през този период не може да започне главното съдебно следствие.

"Това е преди всичко политически процес, породен от факта, че несъществуващ чужденец формално налага някакви решения и променя законите, което е атака срещу БиХ и нейния суверенитет. Това доказва слабостите на системата, тоест БиХ, а не моя грешка или вина на Лукич. Що се отнася до днешното заседание, то дори не започна, тъй като моята защита подаде молба за преместване на процеса от тук в Банялука и съдът взе решение да не я приеме, но имаме три дни за обжалване. Ето защо дори не можеше да започне изслушване, защото това би означавало, че само нашето апелативно производство и решението на Апелативния съвет на съда на Босна и Херцеговина са предубедени", каза Додик, след като напусна съда.

Той също така заяви, че "имат доказателства, че представители на посолството на САЩ в Босна и Херцеговина посещават прокуратурата на Босна и Херцеговина и предлагат посоката, в която да вървят делата".

"Огромната зависимост от върховния представител не носи нищо добро нито на Босна и Херцеговина, нито на никого. Американски представители посещават прокуратурата и дават предложения какво трябва да се направи. Имаме доказателства за това", каза Додик.

Прокуратурата възрази срещу предложението за отлагане на заседанието, а съдията каза, че това зависи от решението на Апелативната колегия.

Защитата на Лукич каза, че не им е връчено нищо, за да дадат показания и че без тях процесът не може да започне.

Пред сградата на съда на Босна и Херцеговина, в навечерието на обявения старт на процеса, се събраха представители на Организацията на ветераните на Република Сръбска, Републиканската организация на семействата на пленени и убити войници и изчезнали цивилни, Асоциацията на лишените от свобода и други.

Освен представители на организации на ветераните, пред съда на Босна и Херцеговина има и официални лица от Република Сръбска, включително членът на президентството на БиХ Желка Цвянович и министър-председателят на РС Радован Вишкович.

Додик отказа да пледира за неподчинение на Върховния представител

Додик отказа да пледира за неподчинение на Върховния представител

След изслушването Додик каза пред репортери, че не може да разбере обвинителния акт.

През октомври Съдът на Босна и Херцеговина отбеляза, че те не се признават за виновни, тъй като и двамата са казали на заседанието, че не разбират обвинителния акт за престъплението неизпълнение на решенията на върховния представител.

Както се посочва в обвинителния акт, Додик и Лукич от 1 до 9 юли тази година знаейки, че върховният представител Кристиян Шмит е взел решение, предотвратяващо влизането в сила на Закона за неизпълнение на решенията на Конституционния съд на Босна и Херцеговина, са предприели официални действия за продължаване на законодателната процедура.

Кристиан Шмид: Политиката на Додик е предизвикателство за Дейтънското споразумение

Кристиан Шмид: Политиката на Додик е предизвикателство за Дейтънското споразумение

Той предупреди Сърбия и Хърватия да не се месят в делата на Босна и Херцеговина

Кристиан Шмид, пратеникът на международния мир в Босна, натоварен с гражданското прилагане на Дейтънските споразумения, каза, че сепаратистките политики на Додик са ключово предизвикателство за политическото уреждане в нестабилната балканска страна.

Шмид промени наказателния кодекс на Босна, за да предвиди наказателно преследване на онези, за които се смята, че атакуват босненските държавни институции.

Съгласно поправките всеки служител в Босна, който не изпълни решение на международния върховен представител или го възпрепятства по някакъв начин, може да бъде осъден на затвор до пет години.

Съгласно разпоредбите на Дейтънското споразумение, офисът на международния върховен представител, който наблюдава изпълнението на договора, беше натоварен с правомощия да налага закони и да уволнява служители, смятани за възпрепятстващи мира.