Руската армия тази нощ е пуснала по териториите на Украйна общо 46 безпилотни летателни апарати тип "Шахед", като атаката е била организирана на две вълни и доведе до въздушна тревога над повечето от украинските области. Дроновете атакуваха цели, по-специално в Одеска, Хмелницка и Днепропетровска области, край Павлоград. Първата атака бе в ранната вечер вчера, а втората в малките часове на нощта.

Украинският генерален щаб съобщи в сутрешния си доклад, че тази нощ са били свалени 32 от 46-те безпилотни самолета-камикадзе, изстреляни от руската армия. Т.е. украинското ПВО е пропуснало през нощта 14 дрона.

На този етап няма информация от официални източници къде са попаднали шахедите, които украинската армия не е успяла да прехване. Единственото, което се посочва, че повечето от безпилотниците са атакували прифронтови територии, предимно в Херсонска област, и че няколко дрона са паднали без последствия.

Каналът "Суспільне Одесса" съобщи за взривове край областния град. Град Кривий рог също е бил под атака на дронове.

Сумска област също е била под атака, като военната украинска администрация съобщава за общо 17 вълни на атаките през вчерашния ден.

Поредна нощ на въздушни удари в Украйна

Поредна нощ на въздушни удари в Украйна

В няколко области е обявена тревога

Дроновете от тази нощ са второ отмъщение на руската армия след като вчера вечерта беше нанесен ракетен удар по жп гарата в Херсон, където в този момент се позиционира евакуационен влак и на мястото е имало много цивилни - поне около 140 души са чакали евакуация.

Според украинските железници самата гара и подвижният жп състав са повредени в резултат на обстрела. При обстрела е загинал полицай, както и няколко души са били ранени. Украинците, които са очаквали евакуация са били извозени с автобуси