Външният министър на Китай Ван И произнесе реч в Брюксел, в която очертава визията за отношенията между ЕС и Китай. Речта му е съсредоточена около три основни въпроса, както и за дълбочината и силата на сътрудничеството между двете основни световни сили, съобщава China Global Television Network.

Ван И коментира, че макар отношението на ЕС към Китай да е до голяма степен положително, в 28-те държави-членки на ЕС има "различни мнения", които той посочва, че често се ръководят от различни гледни точки около три основни въпроса.

Меркел иска от ЕС сътрудничество с Китай за 5G и НАТО да пази Европа

Меркел иска от ЕС сътрудничество с Китай за 5G и НАТО да пази Европа

А намирането на решение в Сирия е невъзможно без Русия и Турция

Първият въпрос е дали Китай е развиваща се или развита държава. Ван И използва аналогия със 100-метровия спринт, за да илюстрира позицията на Китай, която според него постига за десетилетия това, което за другите нации са необходими векове.

Но да се предлага незабавно Китай да бъде разглеждан на същото ниво като развитите страни е ирационално.

"Един стартирал рано, който вече е 50 метра напред, иска честна надпревара от колегата си състезател, който все още е на стартовата линия. Очевидно в това искане няма смисъл. Естествено, ако е по-дълъг маратон, тогава настигащият може да има шанс да навакса, като тича наистина бързо", обяснява той.

Силата на Китай нараства, иска да се развива мирно и ще избягва конфликти с НАТО

Силата на Китай нараства, иска да се развива мирно и ще избягва конфликти с НАТО

Но протекционистки и хегемонистични действия на отделни държави са заплаха за света

Вторият въпрос е, дали Китай е партньор или съперник. Ван И подчертава дълбочината на икономическите връзки между ЕС и Китай и ангажимента на Китай да спазва същите международни правила като Европа.

"Всеки хладнокръвен човек с обективна гледна точка ще види, че за Китай и ЕС сътрудничеството далеч надвишава конкуренцията и нашите области на консенсус далеч надхвърлят различията. Ние сме партньори, а не съперници", обясни той.

Китай и ЕС имат много общо, но също така и контрастиращи фон, допълва китайският министър. Той призовава европейците да уважават постиженията на Китай.

"Китай и ЕС имат различни социални системи, пътища на развитие, ценности и концепции. И все пак подобни различия не трябва да стават пречки в нашия обмен и сътрудничество. Още по-малко трябва да оправдават приемането на другия като заплаха, не трябва намеса в делата на други или стремеж да промениш другите по свой образ", отбелязва той.

Кисинджър предупреди САЩ и Китай, че търговската им война води до истинска

Кисинджър предупреди САЩ и Китай, че търговската им война води до истинска

И това ще е "катастрофален резултат", който може да е "по-лош от световните войни"

Ван И призовава Европа да поддържа равнопоставени условия за китайските компании, особено като "правите добре информирана и независима преценка по въпросите на 5G".

Иска сътрудничество за зелен растеж, възобновяема енергия и кръговата икономика. "Поддържайте международната, основана на правила многостранна система, основана около ООН, Световната търговска организация и други органи".

Китайският външен министър добави и "работа по започване на преговори за споразумение за свободна търговия, сътрудничество за борба с тероризма, дерадикализация и политическо уреждане на международни кризи."

Трябва да се създадат общи стандарти за изкуствен интелект, сигурност на данните и други технологии, допълва Ван И.

Макрон обяви за "решаващо" сътрудничеството между Европа и Китай за климата

Макрон обяви за "решаващо" сътрудничеството между Европа и Китай за климата

Ангажиментите за климата трябва да бъдат засилени