Китай ще следва мирен път на развитие и ще взаимодейства с НАТО на равноправна основа на взаимно уважение. Това съобщи в четвъртък официалният представител на Министерството на външните работи на Китай Хуа Чунин, цитирана от ТАСС.

"Силата на Китай непрекъснато нараства, но твърдо ще следваме мирния път на развитие. Най-важното е да си сътрудничим на равни начала, придържайки се към принципите на взаимно уважение. Забелязахме, че сред членовете на НАТО има много, които не смятат Китай за враг, както се вижда от техните обективни и рационални изявления", коментира тя.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обясни на пресконференция след срещата на върха в Лондон, че държавните и правителствените ръководители на НАТО призоваха Китай да участва в бъдещи споразумения за контрол на оръжията.

В Германия определиха новия основен противник на НАТО

В Германия определиха новия основен противник на НАТО

Има разминаване между САЩ, от една страна и Германия и Франция от друга

Страните по света трябва да проявят солидарност и да обединят силите си, за да дадат наистина ефективен отговор на нарастващия протекционизъм и нарастващите едностранчиви мерки на Съединените щати, допълва Чунин.

По думите й, "едностранните мерки и протекционизмът на отделните държави, техните хегемонистични действия наистина представляват заплаха за целия свят."

"Това показва колко важно е всички държави да обединят усилията си в застъпничество за многостранни формати на взаимодействие, общоприети международни принципи и глобална търговия", допълва тя, коментирайки действията на САЩ на световната сцена.

Според дипломата, консолидирането на усилията на световната общност е особено важно, като се има предвид, че действията на Вашингтон все повече дестабилизират международните пазари, което се отразява неблагоприятно на фондовите борси в много страни.

НАТО: Агресивна Русия е основна заплаха, Китай е предизвикателство

НАТО: Агресивна Русия е основна заплаха, Китай е предизвикателство

Отбрана, възпиране, диалог: Различни субекти оспорват международния ред