Украинската армия нанесе ракетни удари по обекти за изстрелване на ракети в Русия, като според кмета на Харков това е довело до намаляване на броя на атаките срещу обхванатия от бойни действия град. Това предават от Reuters.

Докато ударите с ракети и безпилотни самолети продължават, Игор Терехов заяви, че промяната е помогнала за относително "спокойствие" в областта.

На интервю в Берлин той е бил попитан дали възможността за нанасяне на удари вътре в Русия е облекчила ситуацията след седмици тежки бомбардировки, което кметът на Харков е потвърдил.

"Ето защо може би Харков има този период на спокойствие през последните няколко седмици, защо нямаше големи удари, както беше например през май", посочи той, като думите ми са били предавани от преводач.

Терехов също е подчертал необходимостта от западна противовъздушна отбрана, която да помогне за защитата на неговия град. Към момента Украйна изпитва затруднения при прихващане на пристигащи руски дронове и ракети поради липсата на системи за свалянето им. Засега доставките са спрени от политическите спорове във Вашингтон и липсата на подходящи оръжия.

По данни на кмета около 11 500 души са пристигнали в град Харков от райони, които са били активно бомбардирани.

Днес Терехов е посетил конференцията в Германия, която има за цел да насърчи европейската подкрепа и инвестиции в Украйна. Там канцлерът Олаф Шолц обеща доставката на трета система Patriot за Украйна в най-скоро време.

Въпреки коментара на кмета на Харков, през последните 24 часа руски обстрели в областта доведоха до смъртта на четирима.

Припомняме още, в края на миналия месец президентът на САЩ Джо Байдън одобри използването на американски оръжия за удари по цели в Русия, стига да са използвани за защита на Харков, разположен близо до руската граница, а не по Москва или Кремъл.

На 7 юни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг излезе с изявление, че Украйна има право да атакува военни цели в Русия, след като редица западни държави вече разрешиха използването на техни оръжия по руски територии.

Действията на Запада принуждават Русия да преосмисли системата си за ядрено възпиране

Действията на Запада принуждават Русия да преосмисли системата си за ядрено възпиране

Това съобщи заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков