Руското противовъздушна охрана е свалила няколко дрона, които са се насочили към Белгород. Сбити са няколко въздушни сели, съобщи губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков.

На този етап той заявява, че няма информация за последствия и разрушения. Белгород е под въздушна тревога. Губернаторът призовава гражданите да не излизат навън, да останат в жилищата си, както и ако се намират на открито да потърсят безопасно място.

По-късно сутринта Министерство на отбрана на РФ заяви, че свалените обекти над Белгородска област са 12 ракети - шест "Точка-У" и шест "Олха" ("Черница"). Според версията на ведомството - всички ракети, пуснати от Украйна тази сутрин, са били свалени.

Белгород и областта се намират на границата с Украйна и там нерядко попадат снаряди или дронове, изстреляни от Украйна, но в последните дни обстрелът стана особено интензивен.

В последните няколко дни всеки ден от Белгородска област се съобщава за парирани украински атаки. Това се случва на фона на засилени въздушни удари на руската армия спрямо цялата територия на Украйна. 

На 30 декември миналата година Белгород бе ударен от украински ракети, при което загинаха 20 души, а над 100 бяха ранени.

Освен това Гладков съобщава, че има намерение да продължи зимната ваканция на учениците в приграничните райони до 19 януари. Причината е именно обстрела от страна на украинските въоръжени сили. Детските градини ще работят в режим на дежурни групи.