Китай все по-често забранява на хората да напускат страната, съобщава "Ройтерс".

Ограничението се прилага дори за чуждестранни ръководители и е смущаващо, предвид уверенията на китайските власти, че страната е отворена за бизнес след три години на строги противоепидемични мерки заради COVID-19.

Доклад на правозащитната група Safeguard Defenders сочи, че на десетки китайски граждани и чужденци са били наложени забрани за напускане на страната.

През последните години се отчита и очевиден скок на съдебните дела, свързани с тези ограничения, а чуждестранните бизнес лобита изразяват загриженост относно въпросната тенденция.

"Откакто Си Дзинпин пое властта през 2012 г., Китай разшири законовия обхват относно забраните за напускане на страната и го прилага все повече, понякога без правно основание", се посочва в доклада.

"Между 2018 г. и юли тази година не по-малко от пет нови или изменени (китайски) закона предвиждат използването на забрани за излизане извън границите на страната, като към днешна дата тези закони са общо 15", обясни Лора Харт от правозащитната група.

Тези данни идват в момент, когато напрежението между Китай и САЩ се изостри заради търговски спорове и разногласия по отношение на сигурността и контрастират с посланието на Пекин, че се отваря за чуждестранни инвестиции и пътувания, загърбвайки един от най-строгите общонационални локдауни, въвеждани в света заради коронавируса.

Китай затяга мерките за борба с шпионажа

Китай затяга мерките за борба с шпионажа

Китайският парламент прие широкообхватни промени в националното законодателство

Анализ на "Ройтерс" на регистъра за забрани за напускане на страната от базата данни на Върховния съд на Китай показва осемкратно увеличение на случаите, в които се споменават тези ограничения между 2016 г. и 2022 г.

Миналата седмица Китай прие широкообхватни промени в националното законодателство за борба с шпионажа, като позволи налагането на забрани за излизане от страната на всеки - китаец или чужденец, който е разследван.

Повечето от случаите в базата данни, отнасящи се до забрани за излизане от страната, са граждански, а не наказателни. "Ройтерс" не е открил никакви въпроси, свързани с чужденци или с политически чувствителни, подривни действия или въпроси, свързани с националната сигурност.

За сравнение, САЩ и Европейският съюз налагат забрани за пътуване на някои заподозрени в престъпления лица, но като цяло не и за граждански искове.

Чуждестранните компании са обезпокоени от засиления контрол и неясната формулировка на законодателството за борба с шпионажа, което гласи, че забрани за напускане на страната могат да бъдат наложени на лицата, които причиняват "вреда на националната сигурност или значителна вреда на националните интереси".

"Несигурността е огромна", заяви Йорг Вутке, ръководител на Търговската камара на Европейския съюз в Китай.

COVID-19: десетки милиони хора остават затворени в Китай

COVID-19: десетки милиони хора остават затворени в Китай

Страната се заключва в своята нулева COVID политика

"Във време, когато Китай проактивно се опитва да възстанови бизнес доверието, за да привлече чуждестранни инвестиции, забраните за пътуване изпращат много смесен сигнал", подчертават от Търговската камара на ЕС в Китай.

Сред хората, на които е забранено да напускат страната, има както обикновени китайци, замесени във финансови спорове, така и правозащитници, активисти и юристи, а също представители на етнически малцинства, като уйгурите в провинция Синдзян.

По данни на китайски съдебен доклад между 2016 г. и 2018 г. на 34 000 души е била наложена забрана да напускат страната заради финансови задължения, което е 55% увеличение спрямо същия период три години по-рано.

Според някои активисти по-широкото използване на забрани за излизане от страната отразява по-строгите мерки за сигурност, въведени при президента Си.

"Могат да намерят каквато и да е причина, за да Ви попречат да напуснете страната", отбеляза Сян Ли, китайски правозащитник, на когото беше отказано пътуване, но успя да избяга от Китай през 2017 г. и по-късно да получи убежище в Съединените щати.

"В Китай няма върховенство на закона. Законът се използва, за да обслужва целите на Китайската комунистическа партия. Той е много ефективен", изтъкна тя.