Забраната, наложена на бившия американски президент Доналд Тръмп да коментира съдебния персонал в процеса му за гражданска измама в Ню Йорк, беше спряна в четвъртък от апелативен съдия, който изрази опасения, че тя нарушава правото на свобода на словото, съобщава АП.

Съдия Дейвид Фридман позволи на Тръмп свободно да коментира съдебния персонал, докато тече по-дълъг процес на обжалване. Решението се отнася и за адвокатите на Тръмп и други лица, замесени в случая.

Припомняме, че съдията Артър Енгорон наложи заповед и глоби Тръмп с 15 000 долара за нарушения и разшири заповедта, за да включи и неговия адвокати, след като поставиха под съмнение важната роля на секретаря в съдебната зала.

Тръмп бе глобяван няколко пъти за едно и също нарушение, тъй като не свали веднага публикациите, счетени като обидни от съда. 

Съдия глоби Тръмп с 10 000 долара за второ нарушение

Съдия глоби Тръмп с 10 000 долара за второ нарушение

Причината са коментарите на бившия президент на САЩ

Припомняме, че това е само едно от делата срещу експрезидента.

Тръмп, фаворитът за президентската номинация на републиканците през 2024 г., и двамата му най-големи сина са обвинени в делото в Ню Йорк за надуване на стойността на активите на недвижимите имоти на организацията "Тръмп", за да получат по-благоприятни банкови заеми и застрахователни условия.

Адвокатите, представляващи група избиратели от Колорадо, са готови да изнесат заключителни аргументи в дело, което иска да дисквалифицира от изборите в щата през следващата година заради ролята му в щурма на Капитолия 6 януари 2021 година.

Гласоподавателите се стремят да използват 14-та поправка на конституцията на САЩ, която забранява на длъжностни лица, участвали в "въстание или бунт", да заемат публични длъжности, за да аргументират, че Тръмп няма право да се кандидатира за президент през 2024 г. Разпоредбата е ратифицирана през 1868 г. след Гражданска война в САЩ.

Тръмп води пред Байдън в ключови щати

Тръмп води пред Байдън в ключови щати

Остава фаворит сред републиканците, въпреки делата срещу него

Случаят представлява тест за правни опити да се използва 14-та поправка за блокиране на кандидатурата на Тръмп. Това е първият подобен случай, който се разглежда на съд.