Премиерът на Пакистан Шахбаз Шариф даде днес 72 часа на властите да идентифицират и арестуват всички замесени в актове на насилие, след като арестът на бившия премиер Имран Хан тази седмица предизвика смъртоносни безредици, съобщава "Ройтерс".

Шариф каза, че случаите ще бъдат разглеждани от съдилища за борба с тероризма.

След изявлението на Шариф, правителството на Пенджаб публикува снимки на неидентифицирани протестиращи, участващи в нападение срещу резиденция на военен служител в сряда.

"Всички налични ресурси, включително технологична помощ и разузнаване, се използват за преследване на тези елементи. Изправянето на тези хора пред правосъдието е тест за правителството", каза премиерът.

Припомняме, че Хан напусна сградата на съда късно вечерта в петък и се отправи към родния си град Лахор при високи мерки за сигурност, след като съдът го пусна под гаранция.

Върховният съд постанови като незаконен неговиятарест във вторник по дело за измама.

Задържането му предизвика и бурни протести от страна на поддръжниците му.

Експремиерът на Пакистан е освободен под гаранция

Експремиерът на Пакистан е освободен под гаранция

След продължаващи протести на негови привърженици

Те щурмуваха военни учреждения, подпалиха сграда на държавна телевизия, разбиха автобуси, претърсиха къщата на висш служител на армията и атакуваха други активи, в резултат на което армията беше разположена в множество градове.

Най-малко осем души бяха убити, 152-ма полицаи бяха ранени при сблъсъците с демонстранти. Бяха извършени повече от 2800 ареста.  74 полицейски автомобила бяха разбити и подпалени.  22 правителствени сгради, включително полицейски участъци и офиси, бяха повредени, каза полицията на най-населената провинция в Пакистан, Пенджаб.

Преди да напусне съда в петък, Хан приветства разпореждането на съда за освобождаване под гаранция и каза, че съдебната система е единствената защита на Пакистан срещу "закона на джунглата".

"Трябва да кажа, че очаквах това от нашата съдебна система, защото единствената останала надежда - единствената тънка линия между бананова република и демокрация, е съдебната система", каза той пред журналисти в сградата на съда.

Преди да се завърне в Лахор, властите блокираха военни райони там, които бяха фокус на прохански протести. Той беше посрещнат у дома от тълпи привърженици, обсипали автомобила му с листенца от рози.

70-годишният Хан е звезда на крикета, превърнал се в политик, който беше свален от поста министър-председател през април 2022 г. в парламентарен вот на недоверие и най-популярният лидер на Пакистан според проучванията на общественото мнение.

Той отрича повдигнатите срещу него обвинения за подкупи.

Върховният съд на Пакистан обяви ареста на бившия премиер за незаконен

Върховният съд на Пакистан обяви ареста на бившия премиер за незаконен

Той трябва да се яви в петък пред съда в Исламабад

Facebook, YouTube и Twitter бяха недостъпни в Пакистан в събота, след като достъпът беше възстановен за кратко късно в петък.

Министерството на вътрешните работи инструктира Пакистанското управление по телекомуникациите да блокира достъпа до трите социални медийни мрежи във вторник вечерта.

Насилието, предизвикано от ареста му обаче влоши нестабилността в страната с население от 220 милиона души, която се бори с тежка икономическа криза, подкопавайки надеждите за бързо възобновяване на спасителната програма от МВФ.

Сблъсъци в Пакистан след ареста на бившия премиер

Сблъсъци в Пакистан след ареста на бившия премиер

Привърженици на експремиера проведоха протести в цялата страна