Властите в Исламабад предупредиха режима в Техеран да се въздържа от предприемането на каквито и да било действия на пакистанска земя.

Припомняме, че вчера вътрешният министър на Иран Абдулреза Рахмани Фазли предупреди Пакистан за възможността да изпрати военни части в съседната страна, които да освободят пленените преди няколко дни от ислямистки бунтовници ирански граничари.

„Иранските въоръжени сили нямат право да пресичат границата ни, тъй като това е в противоречие с международните закони. Трябва взаимно да уважаваме границите си", заявиха от пакистанското правителство в прессъобщение, разпространено във вторник.

От кабинета на министър-председателя Наваз Шариф припомниха за усилията си да преборят все по-широкото разпространение на ислямския фундаментализъм в страната и обещаха „активно сътрудничество" за освобождаването на пленниците.

Преди седмица почти неизвестната бунтовническа групировка „Джаиш-ул-Абдл" разпространи в интернет снимки на задържани петима мъже, за които се смята, че са част от ирански граничен патрул. През ноември миналата година бойци на „Дажиш-ул-Абдл" устроиха засада на друг граничен патрул, убивайки 14 униформени.