Генерал Первез Мушараф, бивш военен лидер на Пакистан, е осъден на смърт в съдебно заседание в Исламабад. Тричленният съд го осъди за обвинение в държавна измяна, съобщава БиБиСи.

Мушараф завзе властта при военен преврат през 1999 г. и изпълнява функциите на президент на страната от 2001 г. до 2008 г.

В момента той е в Дубай, след като през 2016 г. му е разрешено да напусне страната за лечение.

Обвинението е свързано със суспендиране на конституцията от Мушараф през 2007 г., когато той налага извънредно положение с цел да удължи мандата си. Той излезе с видеоизявление от болнично легло по-рано този месец, описвайки делото срещу него като "неоснователно".

Генерал Мушараф е първият военен лидер, подлаган на съд в Пакистан за отмяна на конституцията.

Действията на Мушараф през 2007 г. предизвикат протести и той подава оставка през 2008 г., за да избегне импийчмънт.

Когато Наваз Шариф, негов стар опонент, когото той свали с преврат през 1999 г. е избран за министър-председател през 2013 г., започна процес за държавна измяна срещу Мушараф, а през март 2014 г. бившият генерал е обвинен в държавна измяна.

Мушараф заяви, че случаят е политически мотивиран и че действията, които предприе през 2007 г. са съгласувани от правителството и кабинета. Но неговите аргументи аа отхвърлени от съда и той е обвинен в незаконни действия.

Според пакистанската конституция всеки осъден за държавна измяна може да бъде изправен пред смъртното наказание. Генерал Мушараф живее в Дубай от 2016 г. и той твърдо отказва да се яви пред съда, въпреки множеството заповеди.

Первез Мушараф оцеля при опит за атентат

Первез Мушараф оцеля при опит за атентат

Бомба е избухнала на пътя на кортежа, никой пътуващите с него не е пострадал

Обвинението на Мушараф през 2014 г. за държавна измяна е изключително важен момент в страна, която военни владеят в голяма част от нейната независима история.

Много от пакистанските военни лидери са управлявали страната пряко след преврати, както направи и Мушараф, или са имали значително влияние върху създаването на политика по време на периоди на гражданско управление.

Но Мушараф е първият военен лидер, обвинен в подобно престъпление и се смята, че силните военни в Пакистан са наблюдавали внимателно случая. Анализатори твърдят, че военната институцията е наясно, че от това как протича случаят, това може да създаде прецедент.

Генерал Первез Мушараф е назначен да ръководи пакистанската армия през 1998 г. Участието на армията в Каргилската война през май 1999 г. предизвика сериозен разрив между него и тогавашния премиер Наваз Шариф и генералът завзема властта с преврат през 1999 г.

Изпълнявайки длъжността президент до 2008 г., Мушараф преживява множество опити за убийство и заговори срещу него по време на неговото управление.

Той е най-известен в световен мащаб с ролята си в "войната срещу терора" на САЩ с подкрепата си след атаките на 11 септември, въпреки вътрешното противопоставяне.

Мушараф напуска страната, след като се отказва от управлението през 2008 г., но се завръща през 2013 г. в спор за общите избори, когато му е забранено да застане пред съда и е въвлечен в няколко дела.

Той се появява само два пъти на изслушвания за измяна и прекарва време в армейско здравно заведение или във фермата си в Исламабад. Впоследствие се премества в Карачи през април 2014 г., където живее до заминаването си две години по-късно.

Конфискуваха имуществото на Мушараф

Конфискуваха имуществото на Мушараф

Обвинен е за смъртта на Беназир Бхуто