Лидерът на талибаните Мулла Омар е одобрил примирието, подписано между Исламабад и племенните водачи в пакистанските територии близо до границата с Афганистан.

Но пакистански правителствени представители и членове на милициите опровергаха информацията, съобщи АП.

Твърденията изказа пакистански политик.
Според него Мулла Омар е дал разрешението си за подписването на споразумението в началото на този месец в размирния Северен Уазиристан.

Реакциите при подписването на споразумението не бяха еднозначни.
Някои анализатори изразиха опасения, че постигнатите договорености могат да създадат благоприятни условия за трайно и безпроблемно установяване на талибански бунтовници в пограничните райони на Пакистан.

Исламабад отрича обвиненията, че не прави достатъчно за възпрепятстване на талибанските бунтовници, за които се предполага, че използват пакистански територии за нападения срещу международните сили в Афганистан.

Миналата седмица президентът Первез Мушараф отрече примирието да подпомага талибаните и увери американския президент Джордж Буш, че напротив, мирът ще попречи на бунтовниците да се укриват от пакистанската страна на границата.

Междувременно стана ясно, че от два дни в главния град на Северен Уазиристан е създаден офис на въоръжени отряди, наричащи себе си муджахедини или свещени мюсюлмански воини.

В разпространени из града листовки те твърдят, че събират средства за формирането на сили, които да пазят местното население от посегателства, предаде Ройтерс.

Очаква се въпросът за противодействието на бунтовниците да бъде обсъден тази вечер между президентите Джордж Буш, Первез Мушараф и Хамид Карзай във Вашингтон.