Пакистан е привикал шарже д'афер на САЩ в Исламабад след публикациите на американския президент Доналд Тръмп в "Туитър" за ролята на Пакистан в борбата с тероризма и залавянето на Осама бин Ладен, съобщават световните осведомителни агенции.

Развитието идва на фона на обявлението на Вашингтон, че САЩ ще орежат финансовата помощ за Пакистан заради начина, по който Исламабад се справя с тероризма в страната.

Премиерът на Пакистан нападна остро Тръмп, той отвърна

Премиерът на Пакистан нападна остро Тръмп, той отвърна

Търканията заплашва още да влоши вече крехките отношения между Исламабад и Вашингтон

"Външният министър привика шарже д'афер на САЩ Пол Джоунс, за да изрази категоричен протест срещу неоправданите и неоснователни твърдения спрямо Пакистан. Отхвърляйки инсинуациите за Осама бин Ладен, външният министър напомни на американския шарже д'афер за сътрудничеството на пакистанското разузнаване, което предостави първоначалните доказателства за проследяване местонахождението на Осама бин Ладен", се изтъква в изявление на външното министерство на Пакистан, добавяйки, че "безпочвената реторика за Пакистан е напълно неприемлива".

Изявлението беше направено, след като вчера Тръмп написа в "Туитър", че Пакистан не дал "нищо на САЩ в замяна" за милиарди долари помощ и предположи, че пакистанските власти са знаели местонахождението на бившия главатар на "Ал Кайда" преди ликвидирането му от американски спецчасти през 2011 г. в спецоперация срещу неговата къща в Пакистан.

По-рано вчера премиерът на Пакистан Имран Хан нападна Тръмп за коментарите му, изтъквайки, че трябва да научи такива исторически факти, като например, че никакви пакистанци не са участвали в терористичните атаки от 11 септември 2001 г. в САЩ и че страната се е присъединила към американската война с тероризма, като са понесли около 75 000 жертви.

В телевизионно интервю през уикенда Тръмп обвини Пакистан в укриването на Осама бин Ладен, изтъквайки, че терористът е живял до престижната военна академия на страната.

Напрежението между двете страни ескалира, след като САЩ обявиха, че ще орежат финансовата подкрепа за Пакистан с 800 млн. долара.