Говорителят на Светия престол Матео Бруни заяви, че папа Франциск ще пътува до Казахстан от 13 до 15 септември, като ще посети столицата Нур-Султан по случай Седмия конгрес на водачите на световните традиционни религии. Той се надява там да се срещне с руския патриарх Кирил, който също се очаква да присъства на този конгрес.

Припомняме, че само преди ден папата се върна от почти едноседмично посещение в Канада, където той се извини на представителите на местните индиански племена за третирането на техните предци и особено деца и водената асимилационна политика чрез училища-интернати, в които децата на местните племена са били обучавани насила и където се установиха много случаи на насилие и лошо отношения към тези деца, както и множество немаркирани гробове в тези интернати.

Канадското правителство призна, че физическото и сексуалното насилие са били широко разпространени във финансираните от държавата християнски училища, които са работили от 19-ти век до 70-те години на миналия век. Около 150 000 деца от местното население са били взети от семействата си и принудени да посещават тези училища в опит да бъдат изолирани от влиянието на техните домове, местни езици и култури и да бъдат асимилирани в християнското общество на Канада.

Канадската комисия за истина и помирение през 2015 г. призова извинение на папата да бъде дадено на канадска земя, но едва след откриването през 2021 г. на останките на около 200 деца в бившето училище Камлупс в Британска Колумбия, Ватикана се мобилизира, за да се съобрази. с искането.

Папата повдигна и възможността да се оттегли като своя предшественик папа Бенедикт XVI, който стана първият папа, оттеглил се доброволно от Светия престол от повече от 600 години. Папа Франциск има сериозни проблеми с подвижността и от няколко месеца използва инвалидна количка заради неотшумяващи болки в коляното. Той се страхува да се подложи на операция, защото при предишната му операция преди около година, когато му бе отстранена значителна част от дебелото черво, е имал сериозни проблеми с упойката.

Все пак светият отец заяви, че и да реши да се оттегли, това няма да стане скоро. Той ще произведе 21 нови кардинали на 27 август.

След церемонията на 27 август, известна като консистория, Франциск ще е произвел 83 от 133-те кардинали-избиратели, увеличавайки възможността неговият наследник да бъде човек, отразяващ позицията му по ключови въпроси.

Към този момент Франциск ще е назначил около 63% от кардиналите, ще увеличи още повече присъствието им в развиващия се свят и отново ще разхлаби хватката, която Европа имаше върху Колегията на кардиналите.

Папа Франциск: Войната в Украйна "може би по някакъв начин е била провокирана".
Обновена

Папа Франциск: Войната в Украйна "може би по някакъв начин е била провокирана".

Според него "вече живеем в Третата световна война"