Кремъл обяви, че парламентарните избори в Русия през уикенда са били открити, конкурентни и честни, след като опозицията заклейми вота като фалшифициран, информира "Франс прес".

"Конкурентността, откритостта и честността на изборите бяха и са най-важното нещо за президента", коментира говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков пред репортери.

Номинална демокрация - как западните медии видяха гласуването в Русия

Номинална демокрация - как западните медии видяха гласуването в Русия

New York Times отбелязва, че много руснаци продължават да подкрепят Путин

Песков призна, че Комунистическата партия, за която много руснаци гласуваха, за да изразят недоволството си от властите, подобри резултатите си на изборите, като го нарече знак за конкурентоспособността на избирателната система на страната.

Но добави: "В същото време виждаме, че "Единна Русия" е главното предпочитание на избирателите."

"Партията беше изправена пред задачата да потвърди отново своето лидерство; тази задача със сигурност беше изпълнена", добави Песков.

С 95% от гласовете, преброени до 13 часа днес, "Единна Русия" е начело с 49,6% от гласовете, следвана от Комунистическата партия с 19,2%.

Кой печели изборите в Русия... Партията на Путин
Обновена

Кой печели изборите в Русия... Партията на Путин

Това показват резултатите от ЦИК

Делът на управляващата партия от гласовете беше намален от 54,2% на последните парламентарни избори през 2016 г., докато комунистите регистрираха подкрепата за тях да нараства от 13,3 процента, получени тогава.

Сподвижници на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални настояха, че изборите са били фалшифицирани в огромен мащаб, като акцентираха особено върху многократните забавяния с оповестяването на резултатите от електронното гласуване в приятелска към опозицията Москва.

Песков заяви, че не можел да коментира електронното гласуване и отнесе всички въпроси към Централната избирателна комисия.

Сигнали за масови нарушения на изборите в Русия

Сигнали за масови нарушения на изборите в Русия

ЦИК съобщи за 3 кибер атаки