Ще се проведе специално заседание на арменския парламент, за да се поиска "оставката на правителството". Това съобщава в понеделник Armenian News-NEWS.am, като цитира изявление на пресслужбата на Народното събрание на Армения.

Решението е подписано от председателя на парламента Ален Симонян. Извънредното заседание ще се проведе на 17 юни от 18:30 часа.

Хиляди опозиционери поискаха отново оставката на Пашинян

Хиляди опозиционери поискаха отново оставката на Пашинян

След връщането на 4 села на Азербайджан

Припомняме, че ден по-рано хиляди арменци излязоха по улиците в столицата Ереван на нов протест срещу отстъпките на премиера Никол Пашинян към съседния Азербайджан.

Пашинян не е променил позицията си, въпреки публичната съпротива на влиятелния архиепископ Баграт Галстанян.

Преди митинга Галстанян обяви, че протестното движение е достигнало "решителен етап", обещавайки да "отстрани Пашинян от власт".

Галстанян временно се оттегли от религиозния си пост, за да се кандидатира за министър-председател.

Той обаче няма право да заема длъжността според арменското законодателство, тъй като има двойно гражданство, а опозиционните партии нямат достатъчно места в парламента, за да стартират процедури по импийчмънт.

Протест в Армения поиска оставката на Пашинян

Протест в Армения поиска оставката на Пашинян

След връщането на погранични села на Азербайджан като част от мирното споразумение

Протестите започнаха през април, когато правителството на кавказката нация се съгласи да върне на Баку територията, която контролираше от 90-те години на миналия век.

Миналата седмица Армения официално върна на Азербайджан контрола над четири гранични села, които беше завзела десетилетия по-рано, решение, което Пашинян защити като стъпка към осигуряване на мир с Баку.

Отвоюването със сила на целия регион Нагорни Карабах от Азербайджан през септември миналата година, ход, който предизвика изселване на етнически арменци, живеещи там, нанесе болезнен удар на Ереван.

Но също така проправи пътя за сделка след дългогодишните разногласия от масата.

Азербайджан и Армения обаче все още имат други неразрешени териториални спорове, фокусирани най-вече върху анклави, над които двете страни искат другата страна да се откаже от контрола или да предостави достъп до тях.

Пашинян: Ако не върне спорните територии на Азербайджан, Армения влиза във война

Пашинян: Ако не върне спорните територии на Азербайджан, Армения влиза във война

Ереван е готов на компромис