Конституционната комисия към парламента на Финландия се усъмни в правните основания на предложения от Европейския съюз пакет за възстановяване от кризата с новия коронавирус (COVID-19) в размер на 750 млрд. евро, като призова правителството на Финландия да бъде бдително по въпроса, съобщава "Ройтерс".

Комисията, която разглежда конституционността на правителствените предложения преди приемането им, подчерта, че планът на Европейската комисия представлява "качествено и за размера на финансирането нов вид елемент във функционирането" на ЕС.

Австрия скочи срещу пакета за възстановяване на ЕС в размер на 750 млрд. евро

Австрия скочи срещу пакета за възстановяване на ЕС в размер на 750 млрд. евро

Щял да натовари много австрийските данъкоплатци

27-те страни членки на ЕС ще проведат тежки преговори на 19 юни относно предложението на Европейската комисия за безпрецедентното увеличаване на дълга, като пакетът ще е допълнителен към общия европейски бюджет в размер на 1,1 трлн. евро в периода 2021-2027 г. Пакетът изисква единодушната подкрепа на 27-те страни, за да бъде приет.

Един от основните спорни въпроси е във връзка с пропорциите на пакета, които трябва да бъдат отпуснати като безвъзмездни средства или като заеми, които трябва да се връщат, като група от фискално пестеливи страни членки, включително Финландия, искат делът, отпуснат за заеми, да се увеличи.

"Разбирането на комисията е, че споразумението може да не е напълно в съответствие с правото на ЕС. Правителството трябва да гарантира, че в правото на ЕС има подходящи правни основания за възстановителния план", пише в изявление на конституционната комисия.

Италия подкрепя пакета на Германия и Франция, но "изопачените стереотипи" пречат

Италия подкрепя пакета на Германия и Франция, но "изопачените стереотипи" пречат

Пречат на общите усилия за възстановяване

"Комисията смята, че способността на Финландия да взема решение за собствения си бюджет трябва да бъде защитена възможно най-ефективно", допълват от комисията.

Миналата седмица правителството заяви, че ще отхвърли пакета на ЕС в сегашния му вид, но остави вратата отворена за по-нататъшни преговори.

Изявленията на конституционната комисия се смятат за задължителни във финландския парламент.

Евролидерите без споразумение за спасителния пакет от €2 трлн.

Евролидерите без споразумение за спасителния пакет от €2 трлн.

Днес евролидерите проведоха видеоконференция как да финансират възстановяването