Парламентът на Източна Либия призова Египет пряко да се намеси във войната в страната, за да се противопостави на турската подкрепа за международно признатото правителство на националното единство, чието седалище е в столицата Триполи, съобщава "Ройтерс".

В изявление на парламента, чието седалище е в източното пристанище Тобрук, се казва, че подкрепата на Египет била необходима за отблъскване на "турското нашествие и окупация".

Хората на Хафтар пришпорват Египет за военна помощ срещу правителството в Либия

Хората на Хафтар пришпорват Египет за военна помощ срещу правителството в Либия

В случай, че силите му нападнат стратегическия град Сирт

Изявлението подчертава нарастващите залози в Либия, където бойните линии се втвърдиха по-рано този месец в близост до град Сирт, след като правителството на националното единство и Турция изтласкаха обратно базирана в източната част на страната Либийска национална армия след продължила около година офанзива срещу Триполи.

От 2014 г. Либия е разделена между правителството на националното единство в Триполи и противниковата източна администрация в Бенгази, където доминиращата фигура е командирът на Либийската национална армия ген. Халифа Хафтар.

Всяка голяма нова ескалация може да рискува да разпали директен конфликт в Либия сред чуждестранните сили, които вече участваха с оръжие и бойци в нарушение на оръжейното ембарго. Либийската национална армия е подкрепяна от Обединените арабски емирства (ОАЕ), Русия и Египет.

Правителството на Либия в Триполи: Египетският президент ни обявява война

Правителството на Либия в Триполи: Египетският президент ни обявява война

"Възмутително нарушение на суверенитета"

Египетският президент Абдел Фатах ал Сиси вече предупреди, че армията му може да влезе в Либия, ако правителството на националното единство и неговите турски съюзници подновят нападението срещу Сирт, централен крайбрежен град, разглеждан като врата към основните терминали за износ на петрол на Либия.

Контролът върху петрола, основният източник на държавни приходи, се превърна в най-голямата награда в конфликта, като източните сили наложиха блокада върху производството и износа от януари.

Съгласно международните споразумения само Националната петролна корпорация (NOC) със седалище в Триполи има право да произвежда и изнася петрол, докато приходите трябва да постъпват в Централната банка на Либия, също намираща се в столицата.

Египет: Можем да се намесим в Либия

Египет: Можем да се намесим в Либия

Конфликтът може да ескалира

В петък международна дипломация, предвождана от ООН и САЩ, изглежда сложи край на петролната блокада, когато на първия танкер беше разрешено да акостира в Ес Сидер и да бъде натоварен с петрол от склад.

Либийската национална арбия в събота обаче обяви, че възстановява блокадата, решение, за което петролната компания NOC обвини ОАЕ. ОАЕ заяви, че иска бързо възобновяване на износа на петрол от Либия, но само ако са изпълнени някои условия.