Парламентът на Украйна прие на оставката на външния министър Дмитро Кулеба - един от най-известните украински служители, съобщава "Ройтерс".

Президентът Володимир Зеленски разпореди големи промени в правителството, заявявайки, че Украйна се нуждае от "нова енергия" в решаващ момент от войната срещу Русия.

Вчера украинската Рада закри заседанието си, преди да разгледа оставката на Кулеба.

Преди дни други трима министри също подадоха оставки - министърът на стратегическата промишленост Александър Камишин, министърът на правосъдието Денис Малюска и министърът на околната среда Руслан Стрилец.

Междувременно директорът на Националната енергийна компания на Украйна беше уволнен.

Още рокади в Украйна - и Дмитро Кулеба хвърли оставка

Още рокади в Украйна - и Дмитро Кулеба хвърли оставка

Предстои искането на външния министър да бъде обсъдено от украинския парламент

Президентът Володимир Зеленски поиска от парламента да утвърди първия заместник-министър на външните работи Андрий Сибига за нов външен министър на Украйна в критичен момент от войната с Русия.

Номинацията на Сибига, която парламентът се очаква да одобри по-късно днес, е част от най-мащабните промени в правителството на Украйна от началото на войната.

Сибига работи няколко години в кабинета на Зеленски, като наблюдаваше външната политика и стратегическите партньорства.

Анализатори заявиха, че не очакват промяна във външната политика на Украйна. По време на войната с Русия външният министър често играеше ролята на втора цигулка след кабинета на президента по много ключови въпроси относно външната политика.

Очаква се парламентът да назначи още осем нови министри днес като част от пренастройката на правителството.

Зеленски се готви да пътува до Съединените щати по-късно този месец, за да представи своя "план за победа" на президента Джо Байдън.