Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, заедно с няколко други членове на украинското правителство, подадоха оставката си. Тя обаче трябваше да бъде одобрена или отхвърлена от Върховната Рада. Парламентът разгледа молбите им на днешното си заседание, не прие всички оставки и след това закри заседанието, без да разгледа искането на Кулеба, съобщава Би Би Си.

Според Би Би Си Радата все пак планира да разгледа молбата на Кулеба утре, 5 септември.

Бяха одобрени оставките на министъра на правосъдието Денис Малюска, вицепремиера по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина, министъра на стратегическите индустрии Александър Камишин и министъра на околната среда и природните ресурси Роман Стрелец, съобщиха депутатите от Радата в социалните мрежи.

В същото време не достигнаха един (в случая с Ковал) или няколко гласа, за да бъдат одобрени оставките на министъра на реинтеграцията на временно окупираните територии Ирина Верешчук и ръководителя на Фонда за държавна собственост Виталий Ковал.

Президентът Володимир Зеленски каза преди ден, че се подготвят кадрови промени в правителството. Ръководството на неговата партия "Слуга на народа", която номинално има абсолютно мнозинство в Радата, свързва оставките в правителството с това изказване на президента.

Депутатите от пропрезидентската фракция обаче не винаги гласуват в съответствие с желанията на ръководството.

Още рокади в Украйна - и Дмитро Кулеба хвърли оставка

Още рокади в Украйна - и Дмитро Кулеба хвърли оставка

Предстои искането на външния министър да бъде обсъдено от украинския парламент