Върховната Рада на Украйна ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие, по-известна като Истанбулската конвенция, съобщава "Европейская правда".

"За" гласуваха 259 депутати, четирима гласуваха "против", а 25 се въздържаха.

Документа подкрепиха 193 депутати от парламентарната група "Слуга народа", 9 от "Европейска солидарност", 15 от "Платформа за живот и мир", 10 от "Глас", както всички депутати от "Довира" и "Възстановяването на Украйна". Всички 13 депутати от "Батькивщина", които участваха в гласуването, се въздържаха.

Ратифицирането на Истанбулската конвенция е добър сигнал преди срещата на върха на ЕС за готовността на Украйна да приложи необходимите реформи, тъй като тя е своеобразен "маркер за цивилизована държава" за страните членки на ЕС, пише украинската медия.

Истанбулската конвенция - символ не културните войни между Източна и Западна Европа

Истанбулската конвенция - символ не културните войни между Източна и Западна Европа

Страните от Източна Европа вместо да намаляват насилието над жени, показват "антиевропейски и анти ЕС жест"

Това беше особено важно за Нидерландия и Швеция - две "скептични" държави, които в крайна сметка се съгласиха да подкрепят статута на кандидат на Украйна.

Истанбулската конвенция е международно споразумение на Съвета на Европа за борба срещу насилието над жени и домашното насилие, подписано в Истанбул на 11 май 2011 г. Страните, подписали Конвенцията, трябва да криминализират психологическото насилие, преследването, физическото и сексуалното насилие, принудителния брак, принудителния аборт и стерилизацията.

Конвенцията е подписана от 46 държави и Европейския съюз. Въпреки това 10 държави (и Украйна преди днешното гласуване) не са ратифицирали споразумението.

Въпреки че Украйна се присъедини към Истанбулската конвенция през 2011 г., ратификацията на документа беше забавена от протести на църкви и консервативни политици заради термина "джендър", използван в нея.

Турция официално напусна Истанбулската конвенция

Турция официално напусна Истанбулската конвенция

Ердоган обяви решението за това още през март