Министър-председателят на Украйна Денис Шмигал изрази убеждение, че Украйна вече отговаря на голям брой критерии за страните кандидатки за присъединяване към Европейския съюз (ЕС).

Това съобщи "Укринформ", като цитира изявление на премиера във "Фейсбук".

Тази седмица, Европейската комисия (ЕК) препоръча на Украйна да се даде статут на кандидат за членство в ЕС. Окончателното решение ще бъде взето на срещата на върха на 23-24 юни.

Украйна - кандидат за ЕС без големи "но" и "ако", но с немалко малки „но“

Украйна - кандидат за ЕС без големи "но" и "ако", но с немалко малки „но“

Решението е преди всичко дълбоко политическо, но ще провокира и други процеси

"Важно е да се разбере, че ЕС не даде на Украйна този статут като подарък. През последните години свършихме много работа, за да реформираме нашата страна. Въпреки че предстои още дълъг път, нашите европейски партньори са направили обективно оцени всички постижения. Европейската комисия отбеляза също, че правителството на Украйна по време на войната демонстрира невероятно ниво на институционална сила, решителност и способност да функционира", подчерта Шмихал.

Според него, кандидатският статут за Украйна означава правно укрепване на европейското бъдеще.

"Това означава, че Украйна не просто ще може да се присъедини един ден потенциално към ЕС, а че процесът е стартиран и тя вече отговаря на значителен брой критерии за кандидати", отбеляза министър-председателят.

ЕК дава на Украйна и Молдова статут на кандидат-членки на ЕС

ЕК дава на Украйна и Молдова статут на кандидат-членки на ЕС

Грузия обаче трябва да изпълни определени условия

Подготовката за членство ще включва завършване на цялостна трансформация във всички области. В това, според Шмихал, Украйна ще бъде подкрепена от Европейската комисия, предоставяйки консултации и друга помощ.

Украйна също ще стане пълноправен член на програмите и инициативите на ЕС, отворени както за ЕС, така и за страните кандидатки. Като страна кандидат, Украйна ще има по-големи възможности да бъде чут гласът й при изработването на политиките на ЕС.

"Като получи статут на кандидат и започне да се придвижва към членство, Украйна ще стане по-привлекателна за инвеститорите. Бизнес климатът ще се доближи до условията в ЕС - инвеститорите ще работят на предвидим пазар и ще имат защитен бизнес. Привлекателността за инвеститорите също ще бъде се нуждаят от надеждни гаранции за сигурност след победата над Русия", подчерта Шмихал.

Украйна ще има достъп до финансова помощ за страни, които се готвят да се присъединят към ЕС - с Инструмента за предприсъединителна помощ (IPA). Такава помощ може да бъде предоставена чрез безвъзмездни средства, инвестиции или като техническа помощ.

"Освен това, като натрупва средства за възстановяването на Украйна днес чрез специален доверителен фонд за солидарност, ЕС ще третира подобни инвестиции не като следвоенно възстановяване на трета страна, а като инвестиция в благосъстоянието на потенциален бъдещ член на ЕС", подчерта Шмигал.

Зеленски: Украйна де факто вече е член на ЕС
Обновена

Зеленски: Украйна де факто вече е член на ЕС

Киев показал с делата си, че изпълнява европейските критерии

"Движението към ЕС ще ни позволи да модернизираме страната си и ние сме заинтересовани да направим всички промени възможно най-скоро. Украйна е Европа и Украйна скоро ще стане член на Европейския съюз", добави той.