Германският парламент прие решение, призоваващо правителството на канцлера Ангела Меркел да забрани всички дейности на подкрепяната от Иран ливанска ислямистка групировка "Хизбула" на германска територия, посочвайки нейните "терористични дейности", особено в Сирия, съобщава "Ройтерс".

Решението беше подкрепено от консерваторите на канцлера Ангела Меркел, техните коалиционни партньори в управлението социалдемократите и опозиционните свободни демократи. Решението не е правно обвързващо, но ще засили натиска върху правителството да действа.

"Хизбула" призова ливанците да не вярват на САЩ

"Хизбула" призова ливанците да не вярват на САЩ

Иран ще отговори на провокациите, убеден лидерът Насрала

В решението се посочва, че Германия трябва да се откаже от настоящата си политика на разграничаване между политическото и военното крило на "Хизбула", която се сражаваше заедно с армията на президента Башар Асад в Сирия.

"Долната камара на парламента (Бундестага) призовава правителството да наложи забрана на "Хизбула" и да не толерира каквато и да било дейност на нейните представители в Германия", се изтъква в решението.

"Хизбула" удари военна база на Израел с противотанкови ракети, той отвръща

"Хизбула" удари военна база на Израел с противотанкови ракети, той отвръща

Нови "закачки" между Израел и "Хизбула"

Решението приветства опитите на правителството да предприеме действия срещу привържениците на "Хизбула", заподозрени в набирането на средства за ливанската шиитска групировка в Германия, главно чрез предоставяне на повече разследващи правомощия на прокуратурата. Но то посочва, че тези мерки не са достатъчни.

САЩ и Израел настояват Германия да забрани изцяло "Хизбула", като отхвърлят твърденията, че нейното политическо и военно крило са отделни единици.

Великобритания прие законодателство през февруари, според което "Хизбула" е терористична организация, като за доказателство посочи военните ѝ действия в Сирия, Ирак и Йемен.

Европейският съюз смята само военното крило на "Хизбула" за терористична организация, но не и нейното политическо крило.

Нетаняху се закани да смаже „Хизбула”

Нетаняху се закани да смаже „Хизбула”

През уикенда чухме самохвалството на Насрала