Призовавам ливанците да бъдат съзнателни и да нямат доверие в американските обещания и претенции. САЩ изнудват ливанския народ, като ги поставят пред два варианта или се предават на целите си, или на финансов крах.

Това заяви Хасан Насрала, лидер на ливанската шиитска проиранска групировка "Хизбула". 

"САЩ се опитват да представят "Хизбула" като заплаха за Ливан, каза той и добави, че Вашингтон защитава собствените си интереси, а израелските интереси, а не интересите на ливанския народ."

Той каза, че по отношение на оставката на ливанското правителство някои хора от протестите считат, че това е победа, но за разлика от това това е причината за влошената ситуация, до която стигнахме, защото няма правителство, което да формира каквато и да е реформация.

Той подчерта, че ако Иран бъде нападнат от израелци или американци, ще бъде даден отговор.

Ливан иска помощ за внос на стоки от първа необходимост

Ливан иска помощ за внос на стоки от първа необходимост

Апелилират за помощ от Германия, Великобритания, Испания и др.

Припомняме, че ливанският премиер Саад Харири подаде оставка като министър-председател на 29 октомври, предизвикан от протестите, насочени срещу корупцията.

Икономическата криза в Ливан, най-тежката след гражданската война през 1975-90 г., се превърна във финансова криза след изригването на протестите срещу управляващия елит през октомври.

Икономическата криза се корени в десетилетия на корупция, които направиха Ливан една от най-силно задлъжнелите държави в света.

Президентът на Иран Хасан Рохани подчерта, че Ислямската република щяла да преодолее американските санкции или чрез заобикалянето им, или чрез преговори. Той добави, че Техеран няма да прекрачи своите "червени линии" при каквито и да е преговори с големия си враг Вашингтон.

Иран предупреди гражданите си да не пътуват в САЩ

Иран предупреди гражданите си да не пътуват в САЩ

Иран щял да преодолее санкциите на САЩ или чрез заобикалянето им, или чрез преговори

"Правителството е решено да победи (врага) чрез заобикаляне на санкциите на Америка... или чрез различни средства, включително преговори, но няма прекрачим нашите червени линии", подчерта иранският държавен глава, цитиран от ИСНА.